Gemeente Kerkrade

04.07.08: Zorgen in de thuiszorg, maar niet in Kerkrade

Momenteel is er veel landelijke berichtgeving over de financiële zorgen bij thuiszorgorganisaties als gevolg van de aanbestedingen van hulp bij het huishouden vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Kerkrade kent die problemen niet, dankzij vroegtijdig ingrijpen door het college en de raad en maatregelen binnen Meandergroep Zuid-Limburg. "Het college vindt het sociaal onaanvaardbaar dat de Wmo nadelig uitpakt voor al die hardwerkende medewerkers in de zorg. Daarom heeft het college de raad medio 2007 voorgesteld om de ongewenste effecten in de Wmo te repareren. Gelukkig heeft ook de Kerkraadse raad deze visie omarmd", aldus wethouder Ralf Krewinkel.

Thuiszorg in de problemen
Zorginstellingen die werkzaam zijn in de thuiszorg hebben in 2007 een financiële dreun gekregen. Meer dan de helft zit in de rode cijfers, zo blijkt uit een overzicht van accountant PriceWaterhouseCoopers. Vele zorginstellingen werken met structureel verliesgevende tarieven en zonder maatregelen zijn faillissementen in aantocht. Er is een verschuiving gaande van zwaardere naar lichtere indicaties voor zorg. Het probleem is dat de thuiszorginstellingen nog te veel hoger geschoolde en dus dure medewerkers in dienst hebben. Er is een mismatch tussen personeelsinzet en omzet.

Meandergroep Zuid-Limburg
Meandergroep Zuid-Limburg onderschrijft de zorgen. De grootste lokale zorgaanbieder heeft reeds kenbaar gemaakt dat zij vooralsnog de levering van thuiszorg tot 1 juli 2010 garandeert. Het realiseren van een bezuiniging van 3 miljoen euro per jaar is noodzakelijk om financiële problemen het hoofd te bieden. Een aantal maatregelen is reeds aangekondigd, zoals een vacaturestop voor de zogenaamde overheadfuncties en het vormen van zelfstandige BV's per thuiszorgrayon, met onder meer een rayon voor de gemeente Kerkrade.

Reparatie Wmo-wetgeving
De gemeente Kerkrade heeft medio 2007 geanticipeerd op de toen reeds voorzienbare financiële knelpunten. Door samen met de zorgaanbieders afspraken te maken over het continueren van het niveau van geleverde thuiszorg aan de zogenaamde overgangsklanten, worden de zorgaanbieders in voldoende mate gefaciliteerd.
Tegelijkertijd behielden de klanten door reparatie van de Wmo-wetgeving hun zorg. In de nieuwe aanbestedingsronde zijn de afspraken opgenomen in de contracten. Daarmee blijft het sociale beleid in Kerkrade op drie onderdelen behouden:
* het niveau van de geleverde zorg blijft gehandhaafd voor de overgangsklant;

* geen verlies van banen en/of negatieve omzettingen van dienstverbanden voor in Kerkrade te werk gestelde medewerkers;
* het instandhouden van het individuele koppel 'klant-thuishulp'.

Geen problemen in Kerkrade
Door vroegtijdig op gezamenlijke wijze te anticiperen op de voorzienbare knelpunten gaan de negatieve consequenties, zoals deze momenteel op landelijk niveau spelen, nu bijna volledig voorbij aan de Kerkraadse gemeenschap. "Indien vervolgens de maatregelen door Meandergroep Zuid-Limburg tijdig worden gerealiseerd, dan zijn voor de komende 2 jaren binnen onze contractperiode de grootste problemen voor Kerkrade te overzien", geeft directeur Ed Breukers van Meandergroep Zuid-Limburg aan.
"De investering van de gemeente Kerkrade in de handhaving van de sociale verworvenheden van klanten en werknemers komt nu ook geheel ten goede aan de Kerkraadse samenleving", vult wethouder Ralf Krewinkel aan.