Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Vereniging Belangengroep Overdiepse Polder
Poolseweg 5
5165 PR WASPIK

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 4 juli 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGW 2008/985 - Onderwerp
projectbesluit Overdiepse Polder

Geachte heer Broekmans,

In uw brief van 1 juni 2008 geeft u helder inzicht in de mening van de bewoners van de Overdiepse Polder over het te nemen projectbesluit (SNIP 3) en voorbereidingsbesluit (SNIP 4) voor de uitvoering van de Ruimte voor de Rivier-maatregel in de Overdiepse Polder. U vraagt mij voor 1 juli duidelijkheid te geven over het projectbesluit en het aanwijzen van de initiatiefnemer voor de uitvoeringsfase.

Allereerst wil ik nogmaals mijn grote waardering uitspreken voor uw inzet bij het initiëren van het terpenplan en het opstellen van de planstudie. Ik heb in juni 2007 met eigen ogen mogen zien hoe dit plan ingrijpt in het dagelijkse leven van de bewoners. Uw constructieve bijdrage is dan ook bewonderenswaardig en heeft ertoe geleid dat de Overdiepse Polder een ware koploper is geworden en is gebleven bij de uitovering van de PKB Ruimte voor de Rivier.

Uiteraard begrijp ik dat u zo snel mogelijk duidelijkheid wil hebben over het vervolgtraject. Ik wil u die duidelijkheid graag zo snel mogelijk bieden, ook omdat dit nodig is om de vereiste waterstanddaling tijdig te realiseren.

Gezien de afname van de waterstanddaling, die met de uitvoering van de maatregel gerealiseerd wordt, en de toename van de kostenraming tussen mijn SNIP 2A-beslissing en de onlangs door de provincie aangeboden planstudie (SNIP 3-advies), speelt naast snelheid echter ook zorgvuldigheid een belangrijk rol bij de besluitvorming.

Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VenW/DGW 2008/985

Ik zal daarom de provincie Noord Brabant vragen haar advies aan te passen met een enigszins aangepast dijkontwerp en op enkele punten in de kostenraming. Hoewel ik voornemens ben om een positief besluit te nemen, zal ik de uiteindelijke projectbeslissing (SNIP 3) pas nemen als ik van de provincie haar aangepaste advies heb ontvangen.

Gezien mijn positieve intenties voor dit prachtige project wil ik graag benadrukken dat de lopende onderhandelingen over vastgoed voortgezet kunnen worden. Ook onderzoeken die noodzakelijk zijn om inzicht te krijgen in de aanpak van explosieven en de voorbereiding van de aanbesteding kunnen doorgaan.

Met vriendelijke groet,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

CC.

mevrouw A. Moons, gedeputeerde
Postbus 90151
5200 MC Den Bosch

Vaste Kamercommissie van Verkeer en Waterstaat,
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

---