Vereniging Eigen Huis: Nederlander gerust met vakantie

04/07/2008 15:46

Vereniging Eigen Huis

Nederlander gerust met vakantie

Onderzoek Vereniging Eigen Huis: woningbezitter neemt maatregelen tegen inbraak

Amersfoort, 4 juli 2008

91% van de Nederlandse huiseigenaren laat het huis helemaal of enigszins met een gerust hart achter tijdens de vakantieperiode. 87% neemt maatregelen om het huis veilig achter te laten. Dat blijkt uit een onderzoek (1) van Vereniging Eigen Huis onder eigenwoningbezitters.

De meeste huiseigenaren laten tijdens de vakantie hun brievenbus regelmatig leeghalen door de buren. Ook laat het overgrote deel de buren een oogje in het zeil houden. Meer dan de helft doet z'n best het huis er bewoond te laten uitzien. Bijna één op de drie bergt waardevolle spullen op in een kluis. En één op de tien laat tijdens de vakantie iemand anders in het huis wonen.

Bijna 60% van de huiseigenaren weet niet dat het in veel regio's mogelijk is de vakantieperiode door te geven aan de politie. De politie zal de woning dan één of meer keer controleren. Van de mensen die wel weten dat de politie in hun woonplaats een oogje in het zeil kan houden, maakt 16% daadwerkelijk gebruik van die mogelijkheid.

Bijna een derde van de Nederlanders vindt de eigen woning goed beveiligd tegen inbraak. Een kwart noemt de eigen buurt erg veilig.

Tot slot is 87% van mening dat een inbreker die ergens binnen wil komen, altijd succes heeft.

(1) representatief online onderzoek uitgevoerd in mei en juni 2008 onder 635 deelnemers aan het ledenpanel van Vereniging Eigen Huis.