CDA

[LinkClick.aspx?link=Images%2fPolitici%2fKamerleden_dec06%2fJandeVries
_.jpg&tabid=157&mid=1006&language=nl-NL] 04 juli 2008 - Nieuws -
De Vries: Duidelijkheid voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten over hervorming AWBZ

Deze week sprak de Kamer met de staatssecretaris van Volksgezondheid over de herziening van de AWBZ, de collectieve regeling waaruit de onverzekerbare en langdurige zorg wordt betaald. Deze regeling dreigt op termijn onbetaalbaar te worden. CDA-kamerlid Jan de Vries zei dat zijn fractie ervan overtuigd is dat voor een toekomstbestendige AWBZ een renovatie noodzakelijk is. âDe AWBZ moet naar zijn oorspronkelijke doel worden teruggebracht en tegelijkertijd worden verbeterd. De AWBZ moet daarom weer worden gereserveerd voor de kwetsbaren in onze samenleving die langdurige en intensieve zorg nodig hebbenâ.

De Vries vroeg de staatssecretaris wel om spoedig duidelijkheid te geven aan ouderen en chronisch zieken over welke zorg wel en welke zorg straks niet meer vergoed zal worden vanuit de AWBZ. Daarnaast uitte hij zijn zorg dat de staatssecretaris moet voorkomen dat door de hervorming mensen geen andere keuze meer hebben dan naar een instelling te verhuizen. âVoor het CDA is het belangrijkste dat mensen zo lang mogelijk hun zelfstandigheid kunnen behouden in hun eigen omgeving, met behulp van de daarvoor noodzakelijke zorg â.

Tot slot pleitte De Vries voor een versterking van de positie van de cliënt. Helaas wil het kabinet nog niet overgaan tot een volledige persoonsvolgende bekostiging. Volgens De Vries moet de volledig persoonsvolgende bekostiging in de vorm van vouchers een volwaardig alternatief zijn. âDit zal de keuzevrijheid, het maatwerk en de cliëntgerichtheid bevorderenâ. Hij vroeg de staatssecretaris deze vorm van zorginkoop als volwaardig alternatief nog deze kabinetsperiode in te voeren en kreeg hiervoor de steun van de gehele kamer.

---