CDA

[LinkClick.aspx?link=Images%2fPolitici%2fKamerleden_dec06%2fLiesbethSp ies_.jpg&tabid=157&mid=1006&language=nl-NL] 04 juli 2008 - Nieuws -
Spies: Doelstellingen luchtkwaliteit komen binnen bereik

Afgelopen week debatteerde de Tweede Kamer over luchtkwaliteit.

Met steun van de CDA-fractie worden heel veel maatregelen genomen om de luchtkwaliteit in Nederland verder te verbeteren. Dat is van belang voor de gezondheid van mensen en om plannen voor woningbouw en infrastructuur te kunnen realiseren. De CDA-fractie heeft ingestemd met een voorstel om op die plaatsen waar de luchtkwaliteit nog niet voldoet aan de in Europees verband overeengekomen normen een zone van 300 meter langs snelwegen geen scholen, kinderdagverblijven en verzorgingshuizen te bouwen.

Het CDA heeft daarnaast steeds bepleit dat innovaties een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de milieukwaliteit. Overheden kunnen innovaties stimuleren door bijvoorbeeld via aanbestedingseisen kwaliteitsdoelen te stellen waardoor bedrijven worden uitgedaagd die te halen. Daarin past niet dat bijvoorbeeld in de aanbestedingsvoorwaarden voor stads- en streekvervoer het stadsgewest Haaglanden verplicht stelt dat bussen op aardgas moeten rijden. Spies: âHiermee sluiten ze op voorhand andere en mogelijk ook schonere technieken uit. Hiermee is het milieu en de innovatiekracht van Nederland niet gediend. Overheden moeten doelen voorschrijven en niet inzetten op middelen om die doelen te halen, aldus Spies. Daarom diende Spies een motie in, waarin zij de regering verzoekt in overleg te treden met de aanbesteders van het openbaar vervoer zodat deze geen middelvoorschriften, maar doelvoorschriften voorschrijven. Deze motie is met brede steun aanvaard.

---