Gemeente Breda

Breda op weg naar voorlopig ontwerp Molenkwartier

Een kwalitatief volwaardig plan, dat ruimtelijk en financieel- economisch uitvoerbaar is. Dat is de conclusie die het college van burgemeester en wethouders van Breda verbindt aan het schetsplan voor de buurt Molenkwartier in Brabantpark.

Van schetsplan naar voorlopig ontwerp

Met deze conclusie en met het vaststellen van de definitieve randvoorwaarden Molenkwartier is de weg vrij voor het uitwerken van het schetsplan. Daartoe wordt eerst een samenwerkingsovereenkomst met de projectonwikkelaar CB-NL Development opgesteld. De gemeente bereidt zich verder voor op het ontwerpbestemmingsplan en de ontwikkelaar werkt aan een voorlopig ontwerp.

Molenkwartier

Molenkwartier beslaat voornamelijk het Mc Bride-terrein aan de Teteringsedijk / hoek Doornboslaan. Dit voormalige bedrijfsterrein wordt getransformeerd naar een woonlocatie met gedeeltelijk werken aan huis. Bekende bedrijven zoals Loda, de sigarenfabriek Genta en Precia Molen waren hier gevestigd. Het terrein is de afgelopen jaren in verval geraakt door leegstand en verpaupering. Schetsplan Molenkwartier (met onderaan de Teteringsedijk, links de Doornboslaan en bovenaan de spoorlijn)

Overleg

Over de randvoorwaarden is overleg gevoerd met de klankbordgroep Molenkwartier waaraan vertegenwoordigers van de wijkraad Brabantpark, de bewonerscommissie Hoge Steenweg en andere omwonenden deelnemen. Hier en daar zijn aanpassingen aan de voorlopige randvoorwaarden aangebracht De belangrijkste aanpassing is dat het geplande hoogteaccent op de hoek van de Doornboslaan en het spoor komt te vervallen. Het college benadrukt niet langer de hoogte van het bouwblok, maar de architectonische kwaliteit. Daarmee komt Breda voor een belangrijk deel tegemoet aan de wensen van de klankbordgroep. Verder is in de definitieve randvoorwaarden aangepast dat incidenteel een 5e laag op de drie appartementencomplexen langs het spoor is toegestaan. De gemeente Breda stelt verder dat het landschap langs het spoor nog verder uitgewerkt moet worden. Over de verkeersafwikkeling van Hoge Steenweg wordt nader overlegd met de bewonerscommissie Hoge Steenweg.

Definitieve randvoorwaarden voor ontwerp

De definitieve randvoorwaarden Molenkwarter worden 28 augustus ter kennisname aangeboden aan de raadscommissie Bouwen en wonen. Hierin staat staat dat het Molenkwartier moet aansluiten bij het groene karakter van Brabantpark / Heusdenhout. Daarom bestaat de helft van de 220 woningen in het plan uit eengezinswoningen. Dertig procent van de woningen moet financieel bereikbaar zijn, overeenkomstig de Woonvisie Breda 2007 2010.

Sloop

De sloopvergunning van de huidige, deels leegstaande bedrijfspanden is eind juni verleend. Als alles volgens verwachting verloopt, kan de sloop in augustus beginnen.

Breda, 4 juli 2008