Gemeente Breda

Vrijwillige kavelruil Breda voor krachtiger buitengebied

Breda gaat de komende tijd agrariërs en particulieren in het gebied Weerijs-Noord actief benaderen met de vraag of zij hun gronden willen ruilen.

Vrijwillig ruilen van kavels is één van de instrumenten waarmee het college van burgemeester en wethouders, samen met andere partijen, de leefbaarheid van het Bredase buitengebied wil versterken. De reconstructiecommissie de Baronie, waar Breda deel van uit maakt, heeft het college gevraagd de vrijwillige kavelruil in gang te zetten.

Agrariërs die kavels bezitten die verspreid over het buitengebied liggen komen in aanmerking om, daar waar mogelijk, kavels te ruilen met anderen grondbezitters. Daarmee kunnen zij hun gronden beter op elkaar aan laten sluiten. De Reconstructiecommissie onderkent daarbij wel het kleinschalige karakter van het landschap. Wethouder Oomen van Natuurontwikkeling van de gemeente Breda: Het is niet de bedoeling dat grote stukken agrarische grond ontstaan. We werken tegelijkertijd, met onze partners, aan een sterk, kleinschalig karakter van het landschap.

Naast het verbeteren van de landbouwstructuur dient de kavelruil ook andere doelen. Zo willen Breda en het Waterschap Brabantse Delta drie ecologische verbindingszones realiseren zodat flora en fauna meer ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Ook wordt de kavelruil benut om enkele toeristische wandelpaden aan te leggen.

Onder de vlag van de Reconstructiecommissie De Baronie werken in Weerijs- Noord de provincie Noord-Brabant, Dienst Landelijk Gebied, ZLTO, Brabants Landschap, Waterschap Brabantse Delta, BMF en de gemeenten Zundert Breda samen aan de reconstructie van het buitengebied.

Weerijs- Noord ligt binnen het reconstructiegebied Baronie, ten ten noorden van de Rijsbergseweg. Het totale reconstructiegebied De Baronie bestaat uit de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda (met uitzondering van Prinsenbeek en Teteringen), Gilze en Rijen, Rucphen en Zundert.

Na de zomervakantie worden grondeigenaren, pachters en andere betrokken partijen via nieuwsbrieven op de hoogte gehouden over dit project. Daarnaast wordt in oktober een Informatiebijeenkomst gehouden. De heer M.F.M. Hendrickx is aangesteld als coördinator van de kavelruil.

Breda, 4 juli 2008