Jan Janssen De tour van 1968

04/07/2008 16:11

Strengholt Multimedia

Een NOS Studio Sport documentaire van Mart Smeets over Nederlands eerste tourwinnaar, met veel Tour de France beelden uit het Sport in Beeld archief van de NOS, waaronder de historische tijdrit waarmee Jan Janssen in 1968 de Tour de France won en de Belg Herman van Springel versloeg.

Het is al weer veertig jaar geleden dat Jan Janssen in 1968 op de laatste dag van de Tour de France de tijdrit won, de Belg Herman van Springel versloeg en met het kleinste verschil sinds jaren de gele trui binnenhaalde. De wielerliefhebber herinnert zich vast nog een huilende Jan Janssen op de schouders van zijn fans op de wielerbaan van Vincennes.

26 juni 2008 heeft uitgever Strengholt MultiMedia i.s.m. de NOS een door Mart Smeets gemaakte documentaire op DVD uitgebracht over Jan Janssen. Met vele Tour de France beelden uit het Sport in Beeld archief van de NOS, maar ook, samen met Herman van Springel, terugblikkend op deze voor beide renners bijzondere ontknoping van het belangrijkste wielerevenement ter wereld.

Johannes Adrianus (Jan) Janssen werd geboren in Nootdorp, op 19 mei 1940. In 1959 begon hij als amateur-renner en van 1962 tot 1973 was hij professional. Aan het eind van zijn carrière had Jan Janssen 184 overwinningen behaald, waarvan 111 als beroepsrenner. Na zijn actieve wielercarrière begon Janssen in 1972 een fietsenfabriek waar (race)fietsen onder de naam 'Jan Janssen' worden geproduceerd. Tot op de dag van vandaag maakt hij nog vele kilometers als deelnemer aan toertochten. Hij heeft zelfs zijn eigen toertocht gekregen, de Jan Jansen Classic.

Totale speelduur: Circa 95 minuten - Beeldformaat: 4:3 - Geluid: Dolby Digital 2.0 - Genre: Sport - Taal: Nederlands

JAN JANSSSEN: DE TOUR VAN 1968 is een van de bijzondere Studio Sport DVD's die Strengholt MultiMedia in samenwerking met Studio Sport deze zomer, met sporthoogtepunten zoals het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen, op DVD uitbrengt.

Sinds kort zijn verkrijgbaar MICHAEL BOOGERD Een portret van Boogie, een ruim 3 uur durende film met zeer veel spectaculaire hoogtepunten uit de rijke wielercarrière van Michael Boogerd, en de dubbel DVD ORANJE OP HET EK 1960-2004.

De 3 DVD Box GOUDEN MOMENTEN Nederlandse Hoogtepunten op de Olympische Spelen met alle Nederlandse gouden medaille winnaars van 1900-2004 én de Olympische Spelen van Amsterdam in 1928 komt later in de zomer uit.






Noot voor de redactie:

Noot aan de redactie /