Openbaar Ministerie

Eis van 8 jaar voor veroorzaken dodelijk ongeval


4 juli 2008

Het Openbaar Ministerie Arnhem heeft 8 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 30-jarige man uit Nijmegen. De Nijmegenaar wordt verdacht van het veroorzaken van een ongeval waarbij twee personen om het leven zijn gekomen en een derde persoon zwaar gewond is geraakt.

De verdachte zou zich op vrijdagavond 25 januari 2008 op de provinciale Maas en Waalweg schuldig hebben gemaakt aan zeer onvoorzichtig en roekeloos rijgedrag. De verdachte was onder invloed van alcohol en drugs, reed meerdere keren in de berm en op de weghelft bestemd voor het hem tegemoetkomende verkeer. Een tegenligger werd daarbij geraakt, maar kon zijn weg vervolgen. Ook doofde verdachte zijn lichten zonder enige aanleiding om deze vervolgens weer te ontsteken en reed hij dusdanig kort achter een van zijn voorgangers dat zijn koplampen niet meer zichtbaar waren.

Tijdens een inhaalactie in een bocht is de verdachte met zijn auto in botsing gekomen met een hem tegemoetkomende auto, die tengevolge van deze botsing over de kop is geslagen. Daardoor zijn twee vrouwen, een moeder van 52 jaar en haar 22-jarige dochter, om het leven gekomen, een tweede dochter van 20 jaar raakte zwaar gewond. De Officier van Justitie is van mening dat dit ongeval en de zeer ernstige gevolgen daarvan aan de schuld van verdachte te wijten zijn en dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 jaar en een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 10 jaar in deze zaak op zijn plaats is. Aangezien de verdachte aanvankelijk eveneens zwaar gewond was maar in de tussentijd zodanig is hersteld dat hij weer mobiel is heeft de Officier van Justitie ter terechtzitting de (onmiddellijke) gevangenneming van de verdachte gevorderd. De rechtbank heeft deze vordering afgewezen.

De rechtbank Arnhem doet op 18 juli uitspraak in deze zaak.

Requisitoir