ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV stemt in met principeakkoord cao's TNT

Op 3 juli heeft het Sectorbestuur van ABVAKABO FNV ingestemd met het principeakkoord van 23 mei over de nieuwe cao's TNT. Dit nadat 84,7 procent van de leden die hebben gestemd, hadden aangegeven voor het akkoord te zijn. Ook de andere bonden en TNT stemmen in met het akkoord.

Zodra er overeenstemming is over de technische cao-wijzigingen en verhoging van de vergoeding woonwerk-verkeer, zullen de nieuwe cao's (TNT, Zaterdagbestellers en Postbezorgers) worden ondertekend. De salarisverhoging zal zo snel mogelijk worden uitbetaald, met terugwerkende kracht tot 1 april jl. Mede door een nieuw salarissysteem hebben wij begrepen dat dit pas in de maand september zal gebeuren.

Vragen en opmerkingen van leden

Tijdens de achterbanraadpleging hebben we veel positieve opmerkingen ontvangen van leden. Maar er waren ook kritische geluiden. Veel mensen wezen ons erop dat we er nog lang niet zijn. ABVAKABO FNV realiseert zich dat laatste goed: het komen tot een nieuwe, slechtere cao Productie met een goed overgangsrecht voor de zittende medewerkers gaat een heel moeilijk traject worden. Na de zomervakantie-periode gaan we hierover uitgebreid met de leden in discussie, om zo te komen voor een eigen plan voor die cao en het overgangsrecht.

Maar ook het afgesproken vervolgoverleg over de `marktconformiteit' van de arbeidsvoorwaarden van o.a. Pakketservice en het al dan niet komen tot een eigen cao Express, zal nog veel voeten in de aarde hebben. Ook hierbij zullen de leden uiteraard nauw worden betrokken. Verder werd het onderwerp `werkdruk en intimidatie' gemist in het cao-akkoord. ABVAKABO FNV staat er echter op, dat ook hierover snel concrete afspraken worden gemaakt. De werkgroep die zich hiermee bezig houdt, zal op korte termijn rapporteren aan cao-partijen. Ten slotte waren er veel vragen over de Mobiliteitcao: gaat TNT die nu eindelijk tekenen? TNT heeft echter aangegeven dat nog altijd niet te doen, maar die cao in voorkomende gevallen wel te zullen toepassen. ABVAKABO FNV vindt dit een slechte zaak. Het laatste woord is hierover dan ook niet gezegd.

Stakingsuitkering

We hebben het eerder gezegd: dit akkoord was alleen maar mogelijk dankzij de steun van de leden in de vorm van de zeer geslaagde acties. Velen van u hebben meegedaan aan de stakingen. Zoals bekend hebben leden recht op een stakingsuitkering. Zodra uw werkgever loon heeft ingehouden, verzoeken wij u een kopie van uw loonstrook op te sturen naar ABVAKABO FNV, t.a.v. de afdeling Financiën, Antwoordnummer 10018, 2700 VB Zoetermeer.

Er is dus nog heel veel werk te doen de komende periode. Samen gaan we ervoor zorgen dat dit vervolg ook weer tot nette afspraken gaat leiden, hoe moeilijk dat ook zal worden. Wij houden u op de hoogte.