Winstpunt voor ouderen met AOW-gat

04/07/2008 16:34

FNV Vakcentrale

Ouderen die gekort worden op hun AOW omdat zij één of meer jaren in het buitenland verbleven, kunnen binnenkort al hun zaken aan één loket regelen. Tot dat wijze besluit is het kabinet vandaag gekomen nadat de FNV samen met de ANBO en de LOM-samenwerkingsverbanden daar jaren op aandrongen. Na de vakantieregeling die is opgerekt naar 26 weken, is dit het tweede winstpunt dat voor ouderen met een AOW-gat is bereikt.

In de toekomst krijgen alle gepensioneerden die recht hebben op aanvullende bijstand direct uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daarmee hoeven ouderen niet meer het voor sommigen beladen bezoek aan de Sociale Dienst te brengen om aanvullende bijstand aan te vragen. Veel ouderen krijgen dan automatisch de extra bijstand waar ze recht op hebben.

In strijd met de uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer komt er helaas geen betere inkoopregeling voor mensen die nu al een AOW-gat hebben. Zij krijgen daardoor niet de kans de korting van 2 of meer procent korting die ze op hun AOW-uitkering hebben, zelf te repareren. Mensen onder de 65 jaar kunnen dat wel.

Naast de inkoopregeling laat het kabinet ook de wens liggen om een klein pensioen of vermogen ongemoeid te laten als het om ouderen met een AOW-gat gaat die een aanvulling uit de bijstand krijgen. Dat betekent dat een ouder echtpaar dat gekort wordt op de AOW en een beroep moet doen op aanvulling uit de bijstand ook nog eens het minimale pensioentje van 18 euro in de maand moet inleveren.

Vooral mensen die op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen, bouwen minder AOW op. Voor elk jaar dat een Nieuwe Nederlander na zijn vijftiende jaar naar Nederland is gekomen, wordt hij of zij 2 procent gekort op de AOW-uitkering. De mogelijkheden die de overheid biedt om het probleem op te lossen zijn duur en gelden niet voor iedereen.

De FNV , ANBO en LOM ijveren al jaren voor oplossingen voor de inkomensproblematiek van ouderen met een AOW-gat. De organisaties beraden zich samen met de achterban op nadere acties om bij de Tweede Kamer aan te dringen op





http://www.fnv.nl




FNV