Ministerie van Defensie

04-07-2008 17:02

DEFENSIEHELIKOPTERS ONDER ÇÃN COMMANDO

Defensie - Logo van het nieuwe Defensie Helikopter Commando. Commodore Ten Haaf kreeg vandaag uit handen van Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen, de vlag van het DHC uitgereikt.

Defensie heeft vanaf vandaag één helikopterorganisatie voor de gehele krijgsmacht. De oprichtingsceremonie vond vanmiddag plaats op de vliegbasis Gilze-Rijen. Commodore Theo ten Haaf is de eerste commandant van dit Defensie Helikopter Commando.

De vraag naar helikopters is steeds meer toegenomen. Dit komt onder meer door deelname aan (inter)nationale missies. Als gevolg daarvan en uit het oogpunt van effectiviteit, werd medio 2005 besloten één defensiebrede helikopterorganisatie op te richten. Haar taak is het leveren van inzetgerede helikopters en bemanningen die, met de juiste middelen en ondersteuning, zowel boven land als zee operaties uitvoeren. De nieuwe eenheid bestaat uit 85 helikopters met ruim 2200 arbeidsplaatsen en is onderdeel van het Commando Luchtstrijdkrachten.

Het DHC is ontstaan uit eenheden van de vliegbasis Soesterberg, Marine Vliegkamp De Kooy, Militair Luchtvaartterrein Deelen, 303 SAR Squadron op Leeuwarden en de vliegbasis Gilze-Rijnen. De nieuwe helikopterorganisatie is verspreid over vijf locaties, waarvan Soesterberg eind dit jaar sluit.

Staatssecretaris Jack de Vries en commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm waren bij de plechtigheid aanwezig. De ceremonie werd afgesloten met een fly-by van 22 helikopters waaronder de NH-90.