Ministerie van Defensie

04-07-2008 17:00

MINISTER BEZOEKT FLAG OFFICER SEA TRAINING

De minister op de brug van Hr.Ms. Van Speijk. - Foto: Marine voorlichting

Minister Eimert van Middelkoop, heeft gisteren een bezoek gebracht aan de Flag Officer Sea Training (FOST) in het Engelse Plymouth. Het is een van de belangrijkste marine trainingsprogrammaâs in de wereld.

De bewindsman bezocht daar de fregatten Hr. Ms. Van Speijk en Hr. Ms. De Zeven Provinciën. De laatste ondergaat op dit moment de gehele FOST-traning, om binnenkort als operationele eenheid terug te keren naar Nederland, gereed voor inzet. Hr. Ms. Van Speijk was twee dagen in het gebied om onder meer een disaster exercise (DISTEX) uit te voeren ter voorbereiding op haar uitzending naar het Caraïbisch Gebied.

De donderdag staat bij FOST traditioneel bekend als âWeekly Warâ. Van Middelkoop zag van dichtbij hoe de schepen worden getest in het omgaan met gesimuleerde gevechtsomstandigheden en het bestrijden van calamiteiten. Duidelijk werd hoe mens en materieel door de FOST-inspecteurs stevig aan de tand werden gevoeld. Met veel rook en âgewondenâ in het schip, en aanvallende oefentegenstanders te water en in de lucht was het echt âoorlogâ aan boord.

Nadat de rust weergekeerd was, sprak de minister aan boord van Hr. Ms. Zeven Provinciën nog met een delegatie van de bemanning over allerlei zaken die hen bezighouden, zoals vaarprogrammaâs, de effecten van de vacatures binnen Defensie en de expeditionaire inzet van de marine voor de kust van Somalië en in Tsjaad.