Siemens

Persbericht

0708.093

Den Haag, vrijdag 4 juli 2008

Siemens bouwt vermogenstransformator met isolatievloeistof op basis van plantaardige olie

Voor energiebedrijf EnBW heeft Siemens Energy een vermogenstransformator met isolatievloeistof op basis van plantaardige olie ontwikkeld. EnBW zal deze transformator onder reële toepassingscondities exploiteren. Hierbij zal hij onder meer op zijn thermische en elektrische belastbaarheid tijdens permanent bedrijf worden onderzocht. De transformator met een vermogen van 40 MVA (107/21 kV) werd vervaardigd in de transformatorfabriek in Dresden. De ketel is gevuld met natuurlijke estervloeistof op basis van koolzaadolie en hermetisch afgesloten. Vergeleken met conventionele oliegeïsoleerde transformatoren heeft de transformator uit Dresden een verbeterde brandbeveiliging. Vanwege de biologische afbreekbaarheid van de isolatievloeistof kan hij ook in gebieden met strenge milieurichtlijnen worden ingezet.

EnBW past de transformator met de alternatieve isolatievloeistof toe in het transformatorstation Teinach bij Bad Teinach-Zavelstein in het Zwarte Woud, waar hij onder reële condities wordt geëxploiteerd en waar zijn gedrag zal worden onderzocht en gedocumenteerd. Hiervoor zal de hermetisch afgesloten vermogenstransformator permanent door een monitoringsysteem worden bewaakt, met als doel, op basis van de gewonnen inzichten de transformator verder te optimaliseren, vooral met het oog op de belasting bij gelijkblijvende bedrijfsvoering. Want tegenwoordig worden transformatoren steeds zwaarder belast om de investeringskosten zo laag mogelijk te houden. Tegelijkertijd blijven ze steeds langer in bedrijf.

Hermetisch gesloten transformatoren, waarbij de isolatievloeistof niet met zuurstof in aanraking kan komen, voldoen bijzonder goed aan deze eisen, omdat veroudering van de isolerende cellulose in combinatie met ingesloten vochtigheid een van de bepalende factoren voor de levensduur is. Een ander voordeel van deze milieuvriendelijke transformatoren is de goede biologische afbreekbaarheid van de isolatievloeistof op basis van plantaardige olie en de moeilijke ontvlambaarheid van de estervloeistof. Hiermee kunnen transformatoren op basis van plantaardige olie ook op terreinen worden ingezet waar vergelijkbare oliegeïsoleerde transformatoren alleen mogen worden toegepast onder strenge milieucondities bijvoorbeeld in stadscentra of in industriële productiebedrijven.

De Siemens-sector Energy is wereldwijd de grootste aanbieder van het complete spectrum van producten, diensten en oplossingen voor de opwekking, het transport en de verdeling van energie, alsmede voor de winning, de omzetting en het transport van olie en gas. In het boekjaar 2007 (30 september) behaalde de sector Energy volgens IFRS een omzet van circa EUR 20 miljard en kreeg opdrachten ter waarde van ongeveer EUR 28 miljard. Het resultaat bedroeg EUR 1,8 miljard. In de sector Energy werkten aan het begin van boekjaar 2008 circa 73.500 medewerkers. Deze cijfers vormen de som van de ongeconsolideerde cijfers van de divisies Power Generation en Power Transmission and Distribution, alsmede van de olie- en gasactiviteiten van de divisie Industrial Solutions and Services. Voor overige informatie zie www.siemens.com/energy.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo

Digitaal beeldmateriaal is hier te downloaden.