Gemeente Helmond


Gebruikers Wmo-voorzieningen tevreden

Ouderen en invaliden die via de Zorgpoort Wmo-voorzieningen krijgen, zijn over het algemeen erg tevreden.

Dit blijkt uit een telefonisch onderzoek dat onder 593 inwoners is gehouden. Het onderzoek is begin april gehouden, net voordat er wachtlijsten ontstonden bij de huishoudelijke verzorging.

Tevreden
Ondervraagd zijn mensen, die afgelopen jaren een aanvraag voor een Wmo-voorziening hebben ingediend bij De Zorgpoort. Zij konden aangeven waar zij wel en niet tevreden mee waren. Het onderzoek betrof alle voorzieningen die De Zorgpoort verstrekt. Rond de 90% van de ondervraagden is tevreden met de kwaliteit van de voorzieningen. De inzet en dienstverlening van De Zorgpoort krijgt een tevredenheidpercentage van 95%. Het beleid voor het toekennen van voorzieningen mag in de ogen van de zorgvragers wel ruimer worden. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt voor het verder ontwikkelen van het gemeentelijk beleid voor het verstrekken van voorzieningen.
Het complete verslag van het onderzoek en de antwoorden liggen ter inzage in de Stadswinkel, de Zorgpoort en de bibliotheken en wordt ook geplaatst worden op internet.

Oplossing wachtlijsten huishoudelijke verzorging in zicht Afgelopen weken zijn er problemen ontstaan bij het leveren van huishoudelijke verzorging. Inmiddels is er een wachtlijst ontstaan die vorige week al ruim 100 mensen omvat. De oorzaak hiervan zit vooral in het tekort aan personeel bij de zorgaanbieders. Voor het college van b&w is deze wachtlijst onaanvaardbaar. Daarom zijn er meteen maatregelen genomen die de levering van huishoudelijke zorg de komende maanden zo veel mogelijk veilig moeten stellen.

Nieuwe zorgaanbieder en 'vliegende brigade'
Op de eerste plaats is een contract afgesloten met een vijfde zorgaanbieder, Thuiszorg Service Nederland (TSN), voor de levering van huishoudelijke verzorging in Helmond. .
Op de tweede plaats wordt op korte termijn een zogenaamde vliegende brigade ingezet die eenvoudige huishoudelijke taken verricht bij mensen die zeer dringend huishoudelijke hulp nodig hebben. Nog voor de zomervakantie zal het college aangeven hoe het verder gaat met het organiseren van huishoudelijke zorg in Helmond. De meest waarschijnlijke oplossing ligt in een nieuw aanbestedingstraject.