Gemeente Venlo


Convenant "Kinderen doen mee"

4-7-2008

Venlo zet handtekening onder convenant Kinderen doen mee!'

Het aantal kinderen dat niet volwaardig mee kan doen in de samenleving omdat ze uit een arm gezin komen, moet met de helft worden teruggedrongen. Daar hebben staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken en Werkgelegen¬heid) en wethouder Ramon Testroote (Werk & Inkomen) zich maandag 30 juni jl. aan gecommitteerd toen zij, in het bijzijn van minister Rouvoet en staatssecretaris Dijksma, hun handtekening zetten onder het convenant Kinderen doen mee!'

Ruim honderd gemeenten hebben maandag 30 juni concrete afspraken gemaakt over extra ondersteuning voor kinderen uit arme gezinnen. Het gaat daarbij om buitenschoolse activiteiten op het gebied van sport, cultuur en algemene ontwikkeling. De extra activiteiten zijn bedoeld voor kinderen tot 18 jaar die opgroeien in huishoudens met een laag inkomen. In totaal gaat het in Nederland om rond de 400.000 kinderen. Het kabinet trekt daarvoor 80 miljoen euro extra uit. Staatssecretaris Aboutaleb hoopt en verwacht dat ook de overige gemeenten binnenkort zullen tekenen.

In het convenant geeft de gemeente Venlo aan de armoede onder kinderen te bestrijden door onder meer het reeds bestaande en goed lopende Jeugdsportfonds uit te breiden, het oprichten van een Jeugdcultuurfonds en het verstrekken van PC's. Voor gezinnen met een laag inkomen is de financiële drempel onoverkoombaar, met alle veel bredere sociale en maatschappelijke gevolgen vandien. Door die financiële drempel weg te nemen, kunnen kinderen uit arme gezinnen net als hun klasgenootjes en vrienden ook deelnemen aan sociale, culturele, maatschappelijke en sportactiviteiten, en lid worden van de muziekschool, fanfare of sportclub.

Het convenant dat ik heb ondertekend, is specifiek van en voor Venlo, aldus wethouder Ramon Testroote. Dat voelt dan ook heel anders dan een algemeen geldende richtlijn. Veel minder vrijblijvend. Je kijkt elkaar in de ogen en zet beiden je handtekening. Dat is een belofte, een toezegging. En die gaan we waarmaken. Daar hebben we in onze onlangs vastgestelde armoedenota Perspectief' al een krachtig voorschot op genomen.

Staatssecretaris Aboutaleb benadrukte de noodzaak van armoedebestrijding en het vertrouwen dat het niet alleen bij het uitspreken van ambities zal blijven. In totaal wordt in deze kabinetsperiode ruim 300 miljoen euro extra uitgetrokken voor armoedebestrijding en schuldhulpverlening.