Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA Den Haag

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 4 juli 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGP-2008/6256 - Onderwerp
Stand van zaken beantwoording Motie Verdaas

Geachte voorzitter,


1. Inleiding
Met de brief van 13 juni 2008 verzocht de vaste commissie om de Kamer te informeren over de stand van zaken van de uitvoering van de Motie Verdaas. Met deze brief geven wij u inzicht in de stand van zaken met betrekking tot de beantwoording van de Motie Verdaas, in vervolg op de stand van zaken zoals deze werd geschetst in de brief van 19 november 2007, "Beleidsbrief Netwerkaanpak; aanbieding Actieplan Groei op het Spoor en Landelijke Markt- en Capaciteitsanalyses Spoor, Wegen en Regionaal OV".


2. Kernboodschap
In de motie Verdaas (30800A-26) is de regering verzocht in samenwerking met de spoorsector een visie op internationaal treinvervoer te ontwikkelen. In de afgelopen maanden zijn diverse aspecten verkend, zoals: de rol die het Rijk wil en kan spelen, de ambities van regio's en vervoerders en de marktordening in het internationaal treinvervoer. Verder is gekeken naar de grensoverschrijdende vervoersvraag. Afgezien van de vervoersgroei op de HSL blijft deze vraag beperkt van omvang. Op dit moment worden gesprekken gevoerd met de verschillende partijen om deze visie op te stellen en opties in kaart te brengen. Onze insteek is daarbij onder meer een driedeling van verantwoordelijkheden en treinproducten. Wij denken aan een indeling naar hogesnelheids internationaal lange afstandsvervoer, bovenregionaal grensoverschrijdend lange afstands spoorvervoer en regionaal grensoverschrijdend spoorvervoer.
Ministerie van Verkeer en Waterstaat Telefoon 070 - 351 6171 Postbus 20901 2500 EX Den Haag Fax 070 - 351 7895 Bezoekadres : Plesmanweg 1-6, Den Haag Internet www.minvenw.nl

Bereikbaar met tramlijn 9 of bus 22 vanaf station CS of met tramlijn 9 vanaf station HS

VENW/DGP-2008/6256

De verantwoordelijkheden liggen respectievelijk bij het rijk, de markt en de regio. Dit vertrekpunt zal nader worden uitgewerkt in kansrijke maatregelen, de rol van de diverse partijen en mijn positie en keuzes daarbij.
Hoewel de markt voor grensoverschrijdend spoorvervoer beperkt is, staan wij hier in principe positief tegenover. Wij willen dit dan ook onder voorwaarden en bepaalde restricties faciliteren, daar waar dit zinvol is treindiensten in te zetten.

Op basis van de analyse en gesprekken zal worden bekeken welke rol de Rijksoverheid in de toekomst op deze vervoersstromen wil spelen. Dit zou moeten leiden tot een visie op grensoverschrijdend spoorvervoer als werd gevraagd in de Motie Verdaas. Hierbij is het de bedoeling om met het uitbrengen van de mobiliteitsaanpak na de zomer de Kamer te informeren over de visie die dan is ontwikkeld, en de eventuele actie die ondernomen dienen te worden.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT

J.C. Huizinga-Heringa

---