Partij van de Arbeid

Den Haag, 04 juli 2008

Vragen van de leden Dijsselbloem en Arib (beiden PvdA) aan de minister van Justitie

over islamitische huwelijken


1. Bent u bekend met het voornemen van de As Soennah moskee om niet langer islamitische huwelijken te sluiten wanneer daar geen huwelijkssluiting naar Nederlands burgerlijk recht aan is vooraf gegaan?


2. Hoe beoordeelt u de uitspraak van de gemeentewoordvoerder die in de krant heeft verklaard dat er in Nederland veel meer moskeeën zijn die illegale islamitische huwelijken sluiten? Hoe gaat u optreden tegen deze moskeeën om het wettelijke verbod te handhaven?


3. Hoe verhoudt de uitspraak van deze gemeentewoordvoerder met uw antwoorden op de eerder gestelde Kamervragen van de leden Arib en Dijsselbloem? Bent u alsnog bereid in juridische zin naar de bestaande praktijk in sommige moskeen te kijken?


4. Bent u bekend met de praktijk van mensen met een Indonesische afkomst die in Nederland een illegaal islamitische huwelijk sluiten (dus zonder voorafgaand burgerlijk huwelijk), en dit huwelijk door middel van een schriftelijke verklaring (uitgereikt door de imam) in Indonesië laten formaliseren en vervolgens in Nederland registreren? Hoe kijkt u aan tegen deze praktijk?


5. Bent u van mening dat het gedogen van illegale islamitische huwelijken de invloed van salafistische imams vergroot en versterkt binnen de moslimgemeenschappen, omdat zij op deze manier de Nederlandse wetgeving bewust negeren en de eigen regels die in strijd zijn met de Nederlandse wetgeving binnen een 'gesloten' gemeenschap voorop stellen? Zo niet, waarom niet?


6. Wat is de stand van zaken ten aanzien van de door de minister van WWI in het debat over haar Integratienota d.d. 21 mei 2008 toegezegde contrastrategie tegen de uitbreidende invloedsfeer van salafisten?

­­­­­­­­­­­­­­­­



Partij van de Arbeid