Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht 4 juli 2008

Landelijke regels voor brandveiligheid

De ministerraad heeft op voorstel van minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie besloten dat oor iedere gemeente de brandveiligheidseisen voor gebouwen gelijk moeten zijn. Daarmee komt een eind aan nnodige verschillen tussen plaatselijke bouwverordeningen. Deze regels zijn opgenomen in het Gebruiksbesluit en aan op 1 oktober 2008 in.

Het kabinet vindt het belangrijk dat alle gemeenten eenduidige regels voor brandveiligheid hanteren. De huidige praktijk met afzonderlijke gebruiksvergunningen blijft nog slechts in 20 procent van alle evallen; in alle overige gevallen gelden in het vervolg algemene regels en vervalt de vergunningplicht. In plaatsvan de gebruiksvergunning komt een meldingsplicht. Een melding moet minstens vier weken voor het in ebruik nemen van het gebouw worden gedaan. Na de melding kunnen gemeente of brandweer controleren of aan de randveiligheidseisen is voldaan. Dat scheelt aanzienlijk in tijd voor bedrijven terwijl de brandveiligheid niet minder ordt omdat altijd aan de regels moet worden voldaan. Een gebruiksvergunning is alleen nog nodig voor de meest isicovolle vormen van gebruik, bijvoorbeeld kinderdagverblijven met meer dan tien kinderen, basisscholen en hotels en tehuizen met meer dan tien bedden.

Het Gebruiksbesluit hanteert grotendeels dezelfde brandveiligheidsregels als de Modelbouwverordening van de NG. In afwijking daarvan wordt de controlefrequentie van (aanvullende) mobiele brandblusapparaten verlengd aar eens per twee jaar. Dat scheelt administratieve lasten voor bedrijven. Verlenging van de controlefrequentie van obiele blusapparaten gaat niet ten koste van de brandveiligheid, zo blijkt ook in andere landen. De jaarlijkse ontrole van vaste brandhaspels blijft. Nieuw zijn ook uniforme regels bij kamerverhuur en voor de opslag van iet-milieugevaarlijke brandbare stoffen, zoals hout.Invoering van het Gebruiksbesluit scheelt het bedrijfsleven jaarlijks naar schatting 26 miljoen euro aan dministratieve lasten. Ook zijn bedrijven 6,4 miljoen euro minder aan leges kwijt. Het Gebruiksbesluit wordt in juli 2008 in het Staatsblad gepubliceerd.

( bron: http://www.vrom.nl//pagina.html?id=36502 )



Ministerie van VROM