Voedsel en Waren Autoriteit

6500 bluetongue besmettingen in 2007

04 juli 2008 - nieuwsbericht

Nederland en andere Noordwest-Europese landen werden in 2006 voor de eerste keer getroffen door een bluetongue epidemie. In 2007 heeft de epidemie zich verder uitgebreid. In 2006 constateerde de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) 456 uitbraken. In 2007 is dit aantal gestegen tot 6472. De verschijnselen bij de besmette dieren waren heviger dan het jaar daarvoor. Dit concludeert de VWA in het rapport Bluetongue 2007.

Bluetongue (blauwtongziekte) is een veelvoorkomende virusziekte van herkauwers (o.a. schapen, geiten en runderen) in grote delen van de wereld. De ziekte is vernoemd naar de blauwe tong, één van de symptomen die als gevolg van deze ziekte kunnen optreden. De ziekte wordt verspreid door de tussenkomst van bloedzuigende insecten uit de familie van de Culicoides-soorten ('knutjes').

Op 24 juli 2007 werd de eerste nieuwe besmetting in Noord-Brabant vastgesteld. Het verantwoordelijke virus serotype 8 had de tamelijk zachte winter overleefd. Uit de terugkomst van het virus in 2007 en uit het verloop van de epidemie is duidelijk geworden dat ook in de komende jaren rekening moet worden gehouden met een terugkeer van het virus tijdens de zomermaanden. Dit jaar is daarom een grootschalige vaccinatiecampagne van start gegaan.