Ingezonden persbericht


Den Haag, 4 juli 2008

Samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven bij bestrijding van armoede in de wereld

Na een politiek debat met de ministers Bos en Koenders en staatssecretaris Heemskerk is er groen licht voor het verder invullen van de ORIO. Er komt nu eindelijk een regeling die meer ontwikkelingsrelevant en vraaggestuurd is. De samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid levert zo een belangrijke bijdrage aan de bestrijding van armoede in de wereld.

PvdA Tweede Kamerlid Harm Evert Waalkens: 'We zijn blij dat er nu een ontwikkelingsrelevante regeling ligt. Infrastructuur is essentieel voor ontwikkelingslanden. De combinatie ontwikkelingssamenwerking en bedrijfsleven is belangrijk, maar we moeten niet uit het oog verliezen dat ORIO een armoedebestrijdingsinstrument is, en niet een exportpromotieprogramma.'

De minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders geeft 485 miljoen euro uit aan samenwerking met het bedrijfsleven, onder andere via de Schoklandakkoorden. Dat is meer dan enige andere minister in het verleden heeft gedaan. Ook het midden en kleinbedrijf krijgt nu gemakkelijker toegang tot deze regeling. Deze regeling is een belangrijke stap in een moderne samenwerking tussen het bedrijfsleven en de overheid op het terrein van ontwikkelingshulp.

'Het is een goede zaak dat de ministers van Financiën en Ontwikkelingssamenwerking en de staatssecretaris voor Economische Zaken er in geslaagd zijn met een regeling te komen die meer ontwikkelingsrelevant en vraaggestuurd is', aldus Waalkens.



Ingezonden persbericht