Océ

Océ N.V. | Rokus van Iperen | Persconferentie 3 juli 2008
1 / 6

Resultaten tweede kwartaal 2008

R.L. van Iperen
Voorzitter Raad van Bestuur

Océ N.V.

De toespraak van de heer R.L. van Iperen kan afwijken van de letterlijke tekst in dit document. Het tijdens de toespraak gesproken woord geldt.

Dames en heren,

Ook ik wil u graag hartelijk welkom heten bij onze persconferentie ter gelegenheid van de halfjaarcijfers van Océ.

Slide 2:
Het komende kwartier geef ik u een toelichting op de financiële resultaten van de Océ Groep. Daarna sta ik apart stil bij de drie Strategische Business Units en geef u een overzicht van ons Operational Excellence programma. Ik sluit af met enkele conclusies.

Slide 3:
Het resultaat van ons tweede kwartaal werd gekenmerkt door twee dingen: economische tegenwind en negatieve valuta-invloeden. Bij het eerste kwartaal, in april jongstleden, heb ik u al laten weten dat onze omzet in vooral de bankensector en de bouwsector onder druk stond. In het tweede kwartaal heeft die trend zich versterkt doorgezet. Veel klanten in de financiële sector hebben grotere investeringen in continuous feed printsystemen uitgesteld. In de bouwsector duurt de vertraging voort; nu ook in Europa. De sterke Euro beïnvloedde ons bedrijfsresultaat negatief met 5 miljoen Euro. Daardoor is ons genormaliseerde bedrijfsresultaat - dus exclusief bijzondere posten - gedaald tot 20,2 miljoen Euro. Ook zijn er marktsegmenten waar we in het tweede kwartaal juist groei zagen. Dat was het geval in de kantoor- en printroommarkt, in de grootformaat grafische markt en in de markt voor Business Services.

Naast een versterking van onze distributiekracht én onze product- en diensten portfolio, is het verbeteren van bedrijfsprocessen de derde pijler onder onze groeistrategie. We hebben u in april jongstleden al laten weten dat we in 2008 80 miljoen Euro zullen besparen; onder meer door onze bedrijfsprocessen te verbeteren, waaronder bijvoorbeeld bij inkoop en logistiek. Op dit moment is daarvan 20 miljoen Euro gerealiseerd.

Océ N.V. | Rokus van Iperen | Persconferentie 3 juli 2008
2 / 6

Inspelend op de economische situatie, hebben we de afgelopen periode verdere mogelijkheden voor kostenbesparingen geïdentificeerd. We doen dit zorgvuldig en gestructureerd om ervoor te zorgen dat we onze strategische doelstellingen kunnen blijven realiseren. Als onderdeel van deze besparingen hebben we besloten aanvullend circa 600 arbeidsplaatsen te laten vervallen. Dit levert in 2009 een besparing op van 50 miljoen Euro. Met de uitvoering hiervan zijn we inmiddels begonnen.

Slide 5:
Op deze slide ziet u een overzicht van onze financiële resultaten over het tweede kwartaal. Onder druk van de economische tegenwind daalde de omzet autonoom met 2,3%. Zoals al gezegd, had bovendien de zeer sterke Euro een forse invloed op onze resultaten. In het tweede kwartaal steeg de Euro ten opzichte van de US Dollar met 15% en ten opzichte van het Pond Sterling met 15%. Daardoor daalde onze omzet, inclusief wisselkoerseffecten, met 9,3%. Onze brutomarge steeg, exclusief eenmalige posten, met 0,5% naar 40,2%. Dat is een positieve ontwikkeling; zéker gezien de economische tegenwind en de scherpe concurrentie in onze bedrijfstak. (Op de volgende slide geef ik u een toelichting bij deze eenmalige posten.) Inclusief eenmalige posten daalde de brutomarge naar 39,1%. We hadden in het tweede kwartaal onze kosten goed in de hand. De bedrijfslasten daalden naar 266 miljoen Euro. Het bedrijfsresultaat kwam, inclusief eenmalige posten, uit op 9,2 miljoen Euro. Laten we deze posten buiten beschouwing, dan kwam het genormaliseerde bedrijfsresultaat uit op 20,2 miljoen Euro. De nettowinst daalde per saldo naar 5,5 miljoen Euro. Een belangrijke graadmeter in ons Strategisch Plan 2007-2010 is de ontwikkeling van de Return on Capital Employed. Deze steeg naar 7,0% vergeleken met 6,3% in het tweede kwartaal van 2007.

Slide 6:
Hier ziet u welke eenmalige posten het bedrijfsresultaat over het tweede kwartaal hebben beïnvloed. Allereerst een post van 12,0 miljoen Euro, die samenhangt met de herstructurering van 350 arbeidsplaatsen, die we in april jongstleden hebben aangekondigd. Ten tweede een post van 1,0 miljoen Euro, die samenhangt met de verkoop van Océ Document Technologies, kortweg ODT. Dit bedrijf verzorgt software en applicatieoplossingen voor documentbeheer. De activiteiten van ODT kwamen te ver af te staan van onze kernactiviteiten. Daarom hebben we de onderneming in het eerste kwartaal verkocht. Voor een goede beoordeling van de business moeten we voor deze eenmalige posten corrigeren. Exclusief deze eenmalige posten komt het genormaliseerde bedrijfsresultaat over het tweede kwartaal uit op 20,2 miljoen Euro.
Océ N.V. | Rokus van Iperen | Persconferentie 3 juli 2008


3 / 6
Slide 8:
Dan sta ik nu apart stil bij onze drie Strategische Business Units. Allereerst bij Digital Document Systems, DDS, de business unit, die alle kleinformaat printers en bijbehorende software levert. 'Kleinformaat' is bij Océ alles tot en met A3. Daarboven spreken wij van 'grootformaat'. Bij die business unit zal ik straks stil staan. DDS heeft zijn sales force in Europa verder uitgebreid; met name in de kantoormarkt. Over het algemeen liet DDS een goede groei zien bij de cut sheet printsystemen; ook wel de losblad printers genoemd. Daarentegen was de markt voor continuous feed printsystemen, ook wel rollenprinters genoemd, stukken moeilijker.
Met name de financiële instellingen hebben in het tweede kwartaal hun orders uitgesteld, een ontwikkeling waarover we u in het eerste kwartaal ook al berichtten. Financiële instellingen bestellen onze rollenprinters om er hun afschriften en polissen mee te printen. U begrijpt dat dit forse investeringen zijn. Het gaat daarbij per printer al gauw om een half miljoen tot een miljoen Euro en dat doe je minder snel dan de aanschaf van een kantoorprinter. Ik wil hier overigens benadrukken dat onze marktpositie in dit segment sterk blijft en dat we nieuwe, aantrekkelijke contracten binnenhalen. Ik kom daar zo nog even op terug. In de markt voor kantoorprinters, maar ook in de markt voor huisdrukkerijen, hebben we in het tweede kwartaal een goede groei gerealiseerd. De Océ VarioPrint 6000-serie verkocht goed, evenals de kleurenmachines van onze partner Konica Minolta. Onze printers voor de grafische markt liggen goed bij de klanten. Dat konden we onder meer zien tijdens de drupa; de grootste beurs ter wereld voor de grafische sector, die eind mei begin juni in Düsseldorf werd gehouden. Tijdens drupa werd de Océ ColorStream 10000 goed ontvangen. Ook de verschillende versies van de Océ JetStream kregen veel aandacht. We hebben in dit segment de snelste printer ter wereld met een capaciteit tot bijna 3000 afdrukken per minuut.

Slide 9:
De Océ JetStream is vooral geschikt voor bedrijven, die een groot volume aan direct mail moeten printen. Eén van deze bedrijven is de Direct Group in de Verenigde Staten. Naast een Océ JetStream 2200 kocht de Direct Group in het tweede kwartaal in totaal 47 printers van Océ, waaronder ook de recente geïntroduceerde Océ VarioStream 8750. De Strategische Business Unit DDS boekte daarnaast in het tweede kwartaal een grote order van 3,8 miljoen Pond bij het Britse bedrijf T-Systems, een dochter van Deutsche Telekom. De nieuwe Océ printers vormen voor T-Systems het hart van twee nieuwe printcentra, die samen een printcapaciteit hebben van 500 miljoen A4 per jaar.

Slide 10:
De Strategische Business Unit Océ Business Services, OBS, boekte in het tweede kwartaal, exclusief wisselkoerseffecten een gezonde, autonome omzetgroei van 5,4%. Océ N.V. | Rokus van Iperen | Persconferentie 3 juli 2008

Het genormaliseerde bedrijfsresultaat van OBS daalde in het tweede kwartaal naar Euro 2,6 miljoen. Deze daling is onder meer veroorzaakt door gestegen kosten als gevolg van het opstarten van grote projecten bij nieuwe klanten.
Océ Business Services levert allerlei diensten rondom documenten; van heel eenvoudige diensten als postbezorging tot sterk waardetoevoegende diensten zoals tracking en tracing van documenten. Klanten blijven in toenemende mate hun documentenactiviteiten uitbesteden. Zo neemt OBS in Engeland de print- en distributieactiviteiten over van de Cambridge Assessment Group, één van de belangrijkste exameninstituten ter wereld. Deze opdracht loopt vijf jaar en vertegenwoordigt een totale waarde van 40 miljoen Pond.

Slide 11:
Het resultaat van de Strategische Business Unit Wide Format Printing Systems, WFPS, had in het tweede kwartaal twee gezichten. Aan de ene kant groeiden omzet en resultaat van de display graphics activiteiten. In deze markt bedient Océ printing bedrijven en winkelketens, die op onze Océ Arizona printers onder meer hun billboards, plafondhangers en displays maken. Dit marktsegment groeit circa 6% per jaar, is nog zeer gefragmenteerd, en biedt veel groeikansen voor Océ. Om die reden hebben we vorige week de overname afgerond van de Franse onderneming Intersoft, dat gespecialiseerde software maakt voor de grootformaat grafische markt.
Océ is momenteel in deze markt technology leader en kan daarom een deel van de markt naar zich toe trekken. Om dat te blijven, introduceren we variaties op de Océ Arizona 250 GT printer. Daaronder zijn een printer met een kleinere capaciteit, de Océ Arizona 200 GT, en een variant met een Roll Media option, waardoor de printer ook afbeeldingen kan printen op rollen vinyl, textiel en papier. Eigenlijk is dat de continuous feed versie voor de grootformaat grafische markt.
Aan de andere kant duurt de vertraging in de bouwsector in de Verenigde Staten voort en wordt deze nu ook meer merkbaar in Europa. Daardoor verkocht WPFS in dit segment minder printers dan vorig jaar. Echter, om onze positie in dit segment verder te versterken, hebben we in het tweede kwartaal een heel nieuwe basistechnologie voor deze markt geïntroduceerd. Dat is de milieuvriendelijke Océ CrystalPoint kleurentechnologie, een echte innovatie en een wereldprimeur. De hierop gebaseerde printer Océ ColorWave 600 zorgt ervoor dat architecten en ontwerpers hun bouwtekeningen kunnen printen zonder enige uitstoot van ozon, stof of geur.

Slide 12:
Binnen de Strategische Business Unit Wide Format Printing Systems vallen ook de media coating activiteiten van onze dochter Arkwright. Tegelijk met de halfjaarcijfers hebben we vanochtend ook bekend gemaakt dat we een groot deel van de Arkwright-activiteiten verkopen. Het gaat hier om de ontwikkeling en productie van gecoate printmedia. Dit behoort niet langer tot de kernactiviteiten van Océ. De Italiaanse printmedia fabrikant Diatec Group neemt deze activiteiten van Océ over.
Océ N.V. | Rokus van Iperen | Persconferentie 3 juli 2008

5 / 6
We verwachten deze transactie later dit boekjaar af te ronden. De netto-kasstroom als gevolg van deze transactie is 17,3 miljoen Euro. De verwachte impact op het bedrijfsresultaat is 4,3 miljoen Euro negatief, naast 18,0 miljoen Euro valuta-omrekeningsverschillen, die tot nu toe in de balans onder het groepsvermogen zijn opgenomen. Het verwachte effect op de winst- en verliesrekening van het derde kwartaal 2008 is 22,3 miljoen Euro negatief. Tenslotte daalt als gevolg van deze transactie ons capital employed met 21,6 miljoen Euro.

Slide 14:
Dan kijken we nu naar de derde pijler onder onze groeistrategie. Dat is het verbeteren van de bedrijfsprocessen. Het doel hiervan is om onze klanten sneller en beter van dienst te zijn en onze kosten te verlagen.
Hier zit u een overzicht van de operational excellence projecten. We willen kosten verlagen in onze supply chain, dus de logistiek, bij onze niet-product gerelateerde inkoop en bij de dagelijkse uitgaven. Daarnaast besparen we 22 miljoen Euro door het laten vervallen van 350 arbeidsplaatsen, die we in april jongstleden hebben aangekondigd. U ziet dat dit alles bij elkaar voor het hele jaar een besparing oplevert van 80 miljoen Euro, terwijl we op dit moment 20 miljoen Euro hebben gerealiseerd. De eenmalige kosten, die samenvallen met de herstructurering, bedragen 25 miljoen Euro, waarvan 17 miljoen Euro al is besteed.

Slide 15:
Zoals u hebt gezien, heeft de economische tegenwind een sterke invloed op een aantal belangrijke markten voor Océ. Inspelend op deze omstandigheden, hebben we het kostenbesparingsprogramma uitgebreid met 50 miljoen Euro, te realiseren in 2009. In dat kader hebben we besloten het aantal arbeidsplaatsen aanvullend met circa 600 te verminderen. Dit betreft alle sectoren van ons bedrijf, in Europa en in de Verenigde Staten, bij zowel de verkoopmaatschappijen als de supply centers. Alleen de sales force blijft buiten schot. Deze herstructurering kost zowel in 2008 als in 2009 eenmalig circa 20 miljoen Euro.

Slide 17:
Ik rond mijn toelichting af met een korte samenvatting. We handhaven onze strategie. We blijven investeren in de versterking van onze distributiekracht. Ook blijven we investeren in innovatie, zowel zelfstandig als met onze partners, en in optimalisatie van onze bedrijfsprocessen. Océ vangt de economische tegenwind zoveel mogelijk op door deze strategie en uitbreiding van het besparingsprogramma.
Ik ga afsluiten met de slotmededeling uit ons persbericht, namelijk dat we, gelet op de onzekere economische situatie, geen verwachting uitspreken voor het gehele jaar 2008. Ik dank u wel.
Océ N.V. | Rokus van Iperen | Persconferentie 3 juli 2008

6 / 6
Toekomstverwachtingen
Dit bericht bevat informatie, zoals bedoeld in artikel 5:59 jo. 5:53 Wet op het financieel toezicht .
Toekomstverwachtingen, die onderdeel kunnen uitmaken van dit bericht verwijzen naar toekomstige gebeurtenissen die op diverse manieren tot uitdrukking kunnen komen, zoals 'verwachtingen', 'voorspellingen', 'anticiperen', 'van plan zijn' en vergelijkbare uitdrukkingen .
Océ N.V. heeft deze uitspraken over de toekomst gebaseerd op zijn huidige verwachtingen en projecties met betrekking tot toekomstige gebeurtenissen. Océ's verwachtingen en projecties kunnen worden bijgesteld en Océ's werkelijke resultaten, prestaties of succes kunnen aanmerkelijk afwijken van de resultaten beschreven in deze Toekomstverwachtingen vanwege mogelijke risico's, onzekerheden en andere belangrijke factoren waarop de onderneming niet altijd invloed heeft, en die voor Océ noch beheersbaar noch voorspelbaar zijn.
Bij Toekomstverwachtingen moet men deze risico's, onzekerheden, waarschuwingen en andere belangrijke factoren in dit bericht of in andere jaar- of periodieke verslagen, in aanmerking nemen.
Voor een niet-limitatieve bespreking van de risico's, onzekerheden en andere factoren, welke Océ's werkelijke resultaten, prestaties of succes kunnen beïnvloeden, wordt verwezen naar het jaarverslag en andere Océ-publicaties.
Gegeven deze onzekerheden kan geen zekerheid worden gegeven over Océ's toekomstige resultaten of financiële positie. Wij adviseren u voorzichtig om te gaan met Toekomstverwachtingen die uitsluitend de situatie weergeven van de datum waarop de uitspraken worden gedaan. Océ verplicht zich niet tot publicatie van wijzigingen op de Toekomstverwachtingen ten gevolge van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of anderszins, tenzij daartoe gehouden ingevolge toepasselijk recht.