Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Taakopdracht Commissie Nijpels


04 juli 2008 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister bevestigt dat de Commisie Nijpels 'carte blanche' heeft om onderzoek te doen naar alle mogelijke alternatieven voor de ontpoldering van de Hedwigepolder binnen Europese kaders

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen

D i rectie Juridische Zaken

Geachte Voorzitter,

Dinsdag 1 juli 2008 debatteerde uw Kamer met de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat en mij over de wetsvoorstellen tot goedkeuring van de vier Scheldeverdragen. Daarbij heb ik toegezegd dat ik de uitbreiding van de taakopdracht van de Commissie natuurherstel Westerschelde met de voorzitter van deze Commissie, de heer Nijpels, zou bespreken en ik u over de 'carte blanche'-opdracht schriftelijk zou informeren.

Ik heb veel gevoel en begrip voor alle naar voren gebrachte argumenten in de discussie over de toekomst van de Hedwigepolder. Het ontpolderen van landbouwgrond voor het herstel van natuur is een vergaande maatregel, zeker wanneer die plaatsvindt in een regio waar de eeuwenlange strijd tegen het water een belangrijk onderling verbindend element vormt. Een gedegen afweging van alle mogelijkheden is dan een noodzakelijke voorwaarde. De taakopdracht van de commissie Nijpels is vastgelegd in het instellingsbesluit van 2 april 2008 (Stcrt. nr. 72). In mijn brief van 17 juni 2008 (30 862, nr. F) heb ik u voorts laten weten, dat ik bereid ben deze taakopdracht zodanig te verruimen dat het zoekgebied voor alternatieven voor de ontpoldering van het Nederlandse deel van de Hedwigepolder wordt vergroot.

Ook meldde ik u dat ik mij ervan heb vergewist dat de petitie van het Actie-comité Red Onze Polders bij het onderzoek kan worden betrokken.

De commissie kan uit eigen beweging mogelijke alternatieven bestuderen, maar kan ook voorstellen, gedaan door derden tot en met 1 augustus 2008, bij het onderzoek betrekken. De commissie brengt voor 1 november 2008 haar verslag uit. Op basis van dat verslag zal het kabinet zich een oordeel vormen over de te nemen herstelmaatregelen.

Directie Juridische Zaken
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401
2500 EK DEN HAAG
Telefoon: 070-3785197
Fax: 070-3786127
Telegramadres: Landvis
Web: www.minlnv.nl

De Voorzitter van de Eerste Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20017
2500 EA DEN HAAG
TRCJZ/2008/1939 4 juli 2008
Taakopdracht Commissie Nijpels

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
4 juli 2008 TRCJZ/2008/1939 2

Bij het onderzoek dat de Commissie Nijpels doet, en de besluitvorming die daarop volgt, is het Europeesrechtelijk kader, in het bijzonder de Vogel- en Habitatrichtlijn, een gegeven. Aan de heer Nijpels heb ik aangegeven dat de commissie de vrijheid heeft om tot het uiterste te gaan bij het verkennen van de ruimte die het Europese kader biedt. De Vogel- en Habitatrichtlijn geven de lidstaten in beginsel de vrijheid om de maatregelen vast te stellen waarmee het natuurherstel moet worden bereikt. Doorgaans zal dit herstel in het desbetreffende gebied zelf, of in de directe nabijheid ervan, moeten plaatsvinden. Maar als er goede ecologische argumenten zijn om de nodige maatregelen elders te treffen, dan biedt de Europese regelgeving daarvoor de ruimte. U hebt mij gevraagd om een bevestiging dat ik de Commissie Nijpels 'carte blanche' heb gegeven. Hierbij geef ik u die bevestiging. Zijn commissie zal onderzoek doen naar àlle mogelijke alternatieven, dus inclusief ecologisch goed onderbouwde mogelijkheden om het herstel van het Schelde-estuarium elders te doen realiseren.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR
EN VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg