Ingezonden persbericht


Firma
BMW Nederland bv
BMW Group Company

Postadres
Postbus 5808
2280 HV Rijswijk

Bezoekadres
Einsteinlaan 5
2289 CC Rijswijk
Tel. (070) 41 33 222
Fax (070) 39 07 771

Internet
www.bmw.nl
www.mini.nl
()

BMW Group
Nederland
Public Relations

Persbericht
4 juli 2008
De nieuwe BMW 7 Serie

De nieuwe BMW 7 Serie
Zes wereldprimeurs en drie groene energielabels

Rijswijk.De nieuwe BMW 7 Serie zet met tal van innovaties nieuwe maatstaven in zijn klasse. Als nooit tevoren combineert deze auto luxe en comfort met dynamiek en een gunstig brandstofverbruik. Zo brengt de BMW 730d het eerste groene energielabel voor een diesel in deze klasse. Met in totaal zes wereldprimeurs aan boord is het aan de nieuwe BMW 7 Serie om het huidige model als best verkochte 7 Serie ooit, te overtreffen.

Wereldprimeurs
BMW verzet bakens met de nieuwe BMW 7 Serie dankzij nieuwe technieken die in de limousine hun werelddebuut maken. Zo is de BMW 7 Serie als eerste auto ter wereld verkrijgbaar met snelheidsafhankelijke Integral Active Steering. Hierbij wordt het eerder door BMW geïntroduceerde variabele Active Steering, nu gecombineerd met sturende achterwielen. Hiermee kan de voor het luxe-segment al ongekende rijdynamiek van deze BMW nog eens extra vergroot worden. Een andere wereldprimeur is de optioneel in het Head-Up Display geïntegreerde Speed Limit Display. Deze houdt de bestuurder doorlopend op de hoogte van de actuele snelheidslimiet. Dat gebeurt met een camera ter hoogte van de binnenspiegel die de verkeersborden langs de weg registreert, evenals de aangegeven snelheden op matrixborden boven de snelweg. Ook is het nu voor het eerst mogelijk om volledige toegang tot internet te hebben in de auto. Met de iDrive controller als muis, kan bij stilstand van de auto over het internet worden gesurft (nog niet in Nederland leverbaar). Een andere opvallende primeur is het Night Vision met persoonsherkenning en -waarschuwing. Dit systeem analyseert de verkeerssituatie en kan de bestuurder waarschuwen voor voetgangers als deze bijvoorbeeld de weg op lopen. Standaard worden alle BMW 7 Series als eerste geleverd met een in het iDrive bedieningssysteem geïntegreerde handleiding. Voordeel hiervan zijn naast de interactieve gebruiksmogelijkheden, dat de instructies zijn afgestemd op de specifieke uitrustingsspecificaties van elke auto. De reeks primeurs wordt afgerond met de unieke mogelijkheid om een high-tech keramische afwerking van verschillende knoppen en schakelaars te kiezen.

Innovaties
Voor optimaal rijplezier onder alle omstandigheden is elke BMW 7 Serie standaard uitgerust met Dynamic Driving Control. Hierbij kan de bestuurder kiezen uit een comfortstand, normale stand en sportieve stand van de dempers. Als optie is Dynamic Driving Control bovendien uit te breiden met Dynamic Drive, een systeem dat overhellen tegengaat. Dat maakt de 7 Serie niet alleen wendbaarder, maar verbetert ook het comfort voor de inzittenden.

Het optionele Active Cruise Control, een cruisecontrol die automatisch voldoende afstand tot de voorligger houdt, is uitgebreid met een Stop & Go-functie. Dit systeem houdt ook bij fileverkeer voldoende afstand en laat de auto vanzelf stoppen en weer wegrijden wanneer nodig. Hoewel Active Cruise Control zelf licht remt, zo nodig tot stilstand, laat het systeem de bestuurder door middel van optische en akoestische signalen weten dat hij moet ingrijpen.

De dode-hoekwaarschuwing maakt de bestuurder door middel van een vibratie in het stuur erop attent dat hij de rijstrook verlaat zonder richting aan te geven. Het systeem, een primeur voor BMW, werkt met radarsensoren en detecteert auto's die achter of in de dode hoek van de BMW 7 Serie rijden. Dat wordt aangegeven met een gevarensymbool in de buitenspiegel. Wil de bestuurder alsnog van rijstrook wisselen, dan knippert de driehoek en vibreert het stuurwiel.

Dankzij BMW Teleservice kan de dealer de onderhoudsgegevens van de auto op afstand uitlezen. Teleservice zendt tevens automatisch de benodigde gegevens naar BMW Breakdown Assistance in geval van een elektronisch defect. Als dat defect is op te lossen door een reset van de software van de controle-unit, dan kan de mobiliteitsservice dat op afstand doen, zodat de bestuurder niet naar de werkplaats hoeft te komen. De overdracht van data gebeurt uiteraard alleen als de bestuurder hier zijn akkoord voor heeft gegeven.

Met Side View kan de bestuurder in onoverzichtelijke situaties 'om de hoek kijken' om de verkeerssituatie te beoordelen. Met behulp van twee op de voorste hoeken van de auto gemonteerde camera's kan de bestuurder bij bijvoorbeeld een nauwe uitrit eenvoudig in het iDrive scherm de situatie op de weg bekijken en beoordelen of het veilig is om weg te rijden.

Op het huidige model 7 Serie introduceerde BMW het trendsettende iDrive-bedieningsconcept; de nieuwe 7 Serie zet nu een nieuwe standaard op het gebied van ergonomie, efficiency en optimale bediening van de auto. De Control Display geeft beelden van het navigatiesysteem en de menustructuur weer in hoge resolutie. Selectieknoppen op de Controller verwijzen direct naar de menu's voor de radio, cd-speler, navigatie en telecommunicatie. De audio deelt overigens een harde schijf van 40 GB met het navigatiesysteem, waardoor de bestuurder favoriete muziek kan opslaan en snel digitale kaarten kan oproepen.

EfficientDynamics: duidelijke gewichtsbesparing
Met de komst van de nieuwe BMW 7 Serie wordt er weer een model toegevoegd aan de lange reeks BMW's die standaard voorzien zijn van brandstofbesparende EfficientDynamics techniek. Bij de nieuwe 7 Serie omvat dit voor een belangrijk deel ook gewichtsbesparing. Een intelligente lichtgewicht constructie zorgt er in veel gevallen voor dat de auto tot 35kg lichter is dan zijn voorganger. Het gebruik van aluminium voor het dak zorgde voor 7 kilo gewichtsbesparing; ook de deuren zijn van aluminium en zorgen voor 22 kilo minder massa. Bovendien zijn de motorkap, de voorschermen en de ophanging van de voorste veerpoten, het motorblok en het differentieelhuis vervaardigd van aluminium. Bij introductie wordt de BMW 7 Serie leverbaar met drie uitzonderlijk efficiënte motoren: de achtcilinder 750i, de van groen energielabel C voorziende zescilinder 740i en de bijzondere 730d, alle voorzien van turbotechnologie en directe inspuiting. De BMW 730d is met zijn volledig nieuw ontwikkelde derde generatie common-rail dieselmotor zelfs de schoonste BMW 7 Serie ooit. Met een CO2-uitstoot van 192g/km verdient de BMW 730d in Nederland zelfs de eer om als eerste diesel in het luxe segment een groen energielabel (C) te dragen.

De BMW 750i beschikt met een maximumvermogen van 300 kW/407 pk tussen 5.500 en 6.400 t.p.m. over de enige motor in zijn soort waarbij de turbo's in de ruimte tussen de twee cilinderbanken zijn geplaatst. Het vermogen van de zescilinder Twin Turbo in de 740i bedraagt 240 kW/326 pk bij 5.800 t.p.m. De nieuwe zescilinder diesel in de BMW 730d levert op zijn beurt 180 kW/245 pk bij 4.000 t.p.m. Alle motoren leveren vermogens die tot nog toe voorbehouden waren aan grotere acht- en twaalfcilinders. Daarbij zijn ze zeer efficiënt en een stuk lichter, wat een positieve uitwerking heeft op de balans van de auto. Bovendien voldoen alle drie de motoren nu al aan de strenge Euro 5-emissienormen.

Design
Als leidraad voor het ontwerp van de nieuwe generatie 7 Serie gold een harmonie van sportiviteit en sierlijkheid. De lange wielbasis, de ver doorlopende motorkap en de korte overhang aan de voorzijde geven de nieuwe BMW 7 Serie zijn dynamische proporties, net als de lage, vloeiende daklijn en het passagierscompartiment dat ver naar achteren is geplaatst. Opvallend nieuw kenmerk is de dubbele in het plaatwerk van de C-stijl geprononceerde "Hofmeister-knik"; de voor elke BMW zo kenmerkende haaklijn rond de achterste zijramen. Ook het interieur wordt gekenmerkt door een BMW typisch stylingkenmerk: de op de bestuurder gerichte middenconsole keert terug in de 7 Serie. Standaard is het dashboard bekleed met een nieuw ontwikkeld materiaal dat met zijn zachte oppervlak en speciale structuur bijna identiek is aan leer van hoge kwaliteit.

Klik op de afbeeldingen om het beeld in hoge resolutie te downloaden.

Rijswijk, 4 juli 2008