Gemeente Utrecht

Utrechtse aanpak Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen krijgt landelijke steun en navolging

De succesvolle perspectief-aanpak voor Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV's) die vijf jaar geleden in Utrecht is gestart, krijgt brede steun uit de Tweede Kamer. De aanpak moet voorkomen dat deze kwetsbare jongeren in de illegaliteit verdwijnen. Het project kreeg eerder navolging in andere gemeenten in heel het land.

In de Tweede Kamer is gisteren, 3 juli, een motie van Utrechts kamerlid Hans Spekman cs aangenomen. De motie regelt rijkssteun voor een landelijk experiment met de Utrechtse aanpak. Er komt een experiment voor twee jaar waarbij in vijftien gemeenten steunpunten 'Perspectief' komen voor (ex-)AMV's (Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen). Het doel van het experiment is om te voorkomen dat deze kwetsbare jongeren in de illegaliteit verdwijnen.

Wethouder Van Eijk, welzijn en integratie, is zeer verheugd over het nieuws. Hij heeft de laatste jaren vaak voor landelijke invoering gepleit. De perspectief-aanpak is vijf jaar geleden gestart en bleek zeer succesvol. Wethouder Van Eijk kan nu in samenspraak met staatssecretaris Albayrak de Utrechtse aanpak voor het hele land toegankelijk maken. De uitgangspunten van de Utrechtse perspectief-aanpak zijn volgens de motie leidend.

In Utrecht kregen veel jongeren uit deze groep op straat te maken met uitbuitingssituaties en werden slachtoffer van mensenhandel.

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, 030 - 286 11 32. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met het piketnummer van Bestuurscommunicatie, 06 - 25 03 27 30.

Bijlage
Tekst motie Spekman cs