Gemeente Oost-Gelre

Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre

4 juli 2008



--PERSBERICHT-


Prijsuitreiking Ludgerhof

Lichtenvoorde - Op vrijdag 4 juli hebben bewoners van de Ludgerhof in Lichtenvoorde de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2008" in ontvangst genomen. Daarnaast werd ook een oorspronkelijk doopvont onthuld door dhr. J. Verdaas, gedeputeerde van de Provinciale Staten van Gelderland en wethouder Fons Hulshof van de gemeente Oost Gelre.

De "Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2008" werd op 13 maart 2008 tijdens een feestelijke bijeenkomst in Arnhem aan de gemeente Oost Gelre toegekend. Uit tien genomineerde inzendingen werd toen de Ludgerhof tot winnaar uitgeroepen door jury-voorzitter Jan Terlouw. Het project werd geroemd als voorbeeld van een 'ongewoon creatieve en gedurfde aanpak in de geest van het oorspronkelijke gebouw'.

De Ludgerhof was een katholieke kerk, die in de jaren zestig werd ontworpen door de inmiddels overleden architect Gerard Schouten uit Lievelde. Door teruglopend kerkbezoek werd de kerk buiten gebruik gesteld. De Haagse architect Hans van Beek maakte vervolgens een ontwerp, waarin een groot deel van het gebouw behouden bleef. De kerkvloer vormt nu het pleintje temidden van de 16 woningen die er rondom gesitueerd zijn.

Aan de prijs was een geldbedrag verbonden van E 5000,-. Dit bedrag is door de gemeente Oost Gelre in een fonds van de bewonersvereniging gestort. Daarnaast is er nog een bronzen plaquette in de maak die verwijst naar de prijs. Het geld wordt gebruikt voor het onderhoud van de elementen die naar de vroegere functie als kerk verwijzen. Een voorbeeld daarvan is het doopvont, dat onlangs werd teruggevonden en nu is terug geplaatst op de plek waar het stond toen de Ludgerhof nog dienst deed als kerk.

De prijsuitreiking vormde de afsluiting van een discussiemiddag over ruimtelijke kwaliteit. Er waren presentaties door architect Hans van Beek, dhr. Van den Berg van het Gelders Genootschap en dhr. Hulzink van de Vereniging van Eigenaren. Aan de discussie namen naast gedeputeerde Verdaas en wethouder Fons Hulshof ook raadsleden, diverse aannemers, architecten en bewoners van de Ludgerhof deel.