Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering neemt akte van de nota 'Herwaardering van de slibverwerkingssite Callemansputte in Zelzate'. Ze gaat akkoord met het voorstel om de herwaardering van Callemansputte te laten gebeuren door middel van een contractuele Publiek Private Samenwerking (PPS)-constructie. De bevoegde minister wordt gelast met het opstellen van een oproep voor kandidaten gevolgd door een onderhandelinsgprocedure voor de herwaardering van Callemansputte en de verwerking van onderhoudsbaggerspecie uit het Kanaal Gent-Terneuzen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, vice-minister-president Dirk Van Mechelen, vice-minister-president Frank Vandenbroucke, minister Bert Anciaux, minister Geert Bourgeois, minister Marino Keulen, minister Kathleen Van Brempt, minister Steven Vanackere, minister Hilde Crevits en minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering neemt akte van de evaluaties van de titularissen van N-functies en functies van algemeen directeur en hecht haar goedkeuring aan de daaraan verbonden toekenning van managementtoelagen voor de prestaties in 2007.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Hoogspanningsstation Wijgmaal' in Leuven. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'specifiek regionaal bedrijventerrein voor agro-industrie Groengroothandel Peters nv in Bilzen'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen, minister Kathleen Van Brempt en minister Hilde Crevits

Naar aanleiding van de recent genomen beslissingen over het Bestuursmodel van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel gelast de Vlaamse Regering de vertegenwoordiger van het Vlaamse Gewest zo snel mogelijk een buitengewone algemene vergadering te houden om de statuten aan te passen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed dat de procedure regelt voor de toekenning van enerzijds de bestaanszekerheidsvergoeding aan de busbegeleiders en anderzijds de toelagen hiervoor aan de scholen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Met het oog op onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en adviesvraag bij de Raad van State, keurt de Vlaamse Regering principieel een besluit goed dat een aantal elementen regelt van de administratieve en geldelijke rechtspositie van personeelsleden van de centra voor volwassenenonderwijs die aangesteld zijn in het ambt van administratief medewerker bij het ondersteunend personeel. Het gaat om maatregelen in verband met het jaarlijkse vakantieverlof, sommige administratieve standen en de bezoldigingsregeling. De administratieve en geldelijke loopbaan van de administratieve medewerker in het volwassenenonderwijs wordt gekoppeld aan de regelgeving voor het opvoedend hulppersoneel.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Het besluit van de Vlaamse Regering dat de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen vaststelt van de personeelsleden van de centra voor leerlingenbegeleiding geeft een opsomming van de 'vereiste', 'voldoende geachte' en 'andere' bekwaamheidsbewijzen en bepaalt op welke salarisschaal een personeelslid recht heeft. Dit besluit moet regelmatig geactualiseerd worden. De Vlaamse Regering wijzigt daarom principieel haar besluit tot vaststelling van de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen van de personeelsleden voor de centra voor leerlingenbegeleiding. Het besluit wordt voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van de bevoegde sectorcomités, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan haar besluit over de modaliteiten en de procedure voor de (gedeeltelijke) opheffing van de erkenning van een Centrum voor Basiseducatie of een Centrum voor Volwassenenonderwijs. Het is de onderwijsinspectie die nagaat in welke mate een centrum aan de voorwaarden voldoet, waarna de Vlaamse Regering op basis van dit advies de erkenning geheel of gedeeltelijk kan opheffen. Hiervoor dient de Vlaamse Regering de modaliteiten en de procedure te bepalen, zodat de rechten van de verdediging gewaarborgd zijn en een beroepsmogelijkheid is voorzien. Dat is met dit besluit dus gebeurd. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van de bevoegde sectorcomités.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Met het oog op de bespreking in het Vlaams Parlement bepaalt de Vlaamse Regering haar standpunt over het voorstel van decreet van Joris Vandenbroucke, Tinne Rombouts, Els Robeyns, Laurence Libert en Piet De Bruyn over het voeren van een Vlaams jeugd- en kinderrechtenbeleid. Het decreet bevat de basisinstrumenten voor een Vlaams jeugdbeleid, de bepalingen van de Vlaamse Jeugdraad, de werkingssubsidies voor de instellingen die de Vlaamse overheid ontwikkelt voor haar jeugdbeleid en de werkings- en projectsubsidies voor een aantal particuliere jeugdactoren.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De audit van de sportfederaties uitgevoerd in 2006 en 2007 bevatte een aantal verbetervoorstellen over planlastvermindering en responsabilisering van de sector via een aanpassing van de verschillende uitvoeringsbesluiten. Als gevolg van deze audit worden de uitvoeringsbesluiten bij het decreet op de sportfederaties herwerkt. Omdat de nieuwe uitvoeringsbesluiten niet tijdig kunnen goedgekeurd worden voor 1 september, de datum waarop de federaties hun jaarlijkse aanvraag moeten indienen voor subsidiëring, wordt de indiendatum verschoven tot 1 december. Mochten de nieuwe uitvoeringsbesluiten alsnog niet tijdig worden goedgekeurd, dan krijgen de federaties op deze manier voldoende tijd om hun aanvraag nog volgens de bestaande uitvoeringsbesluiten in te dienen. De Vlaamse Regering hecht daarom haar goedkeuring aan het besluit dat sommige termijnen van de procedure tot subsidiëring van Vlaamse sportfederaties, de koepelorganisatie en de organisaties voor sportieve vrijetijdsbesteding wijzigt.

Op voorstel van minister Bert Anciaux en minister Steven Vanackere

Het Beheerscomité Sociale Maribel van de Overheidssector verhoogt de middelen die ter beschikking worden gesteld voor bijkomende tewerkstelling in de non-profit sector. In dit kader geeft de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de contractuele/statutaire werving van 18 VTE bij de beleidsdomeinen 'Welzijn, Gezondheid en Gezin' en 'Cultuur, Jeugd, Sport en Media'. Deze bijkomende tewerkstelling wordt volledig gefinancierd vanuit de federale enveloppe 'Sociale Maribel'.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het verdelingsmechanisme voor de toekenning van de jaarlijkse subsidiëring aan de Huizen van het Nederlands. Zo worden onder meer de forfaitaire kosten voor de uitbouw van een antennewerking voor de provinciaal georganiseerde Huizen van het Nederlands per antenne verhoogd van 2.500 naar 12.500 euro. Het variabele krediet wordt verdeeld op basis van drie criteria (aantal intakes, doorverwijzingen en afgenomen testen). Het besluit regelt ook het verlenen van de bevoegdheid aan de sociale verhuurders om de nodige vaststellingen te doen en een verklaring af te leveren dat een kandidaat-inschrijver of -huurder het vereiste niveau van het Nederlands heeft behaald. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de Vlaamse Commissie voor Volksraadplegingen. Om de rekruteringsbasis voor de samenstelling van de adviescommissie te verbreden, schrapt ze de bepaling dat twee leden moeten behoren tot het zelfstandig academisch personeel van de universiteiten van de Vlaamse Gemeenschap. Daarnaast wordt "college van secretarissen-generaal" vervangen door "college van ambtenaren-generaal". Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen en minister Kathleen Van Brempt

Na advies van de SERV en van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de erkenning van initiatieven 'conciërges sociale huisvesting' in het kader van de lokale diensteneconomie. Dit besluit creëert een duidelijk kader voor sociale huisvestingsmaatschappijen om doelgroepwerknemers aan te werven voor ondersteunende taken binnen sociale wooncomplexen. Conciërges inschakelen binnen sociale wooncomplexen kan bijdragen tot het verhelpen van kleine technische problemen, een beter onderhoud van de woonomgeving en tegengaan van zwerfvuil. Tegelijk kunnen deze conciërges ook fungeren als aanspreek- of brugfiguur en zorgen voor een betere communicatie tussen huurder en verhuurder.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

In het kader van het impuls- en ondersteuningsprogramma van de meerwaardeneconomie kent de Vlaamse Regering een outputgerelateerde subsidie toe van 494.000 euro aan de Vlaamse startcentra voor de sociale economie. Het gaat om een basisfinanciering per startcentrum en een variabel deel dat afhankelijk is van de behaalde resultaten.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

Na advies van de SERV en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet tot wijziging van het decreet over de organisatie van de Zorgverzekering. De wijzigingen beogen onder meer een vrijstelling van de achterstallige bijdrage(n) en, in voorkomend geval, van de administratieve geldboete mogelijk te maken bij het overlijden van een persoon, in geval van een collectieve schuldenregeling en in geval van faillissement; de verblijfsvoorwaarde om tenlastenemingen te kunnen genieten in overeenstemming te brengen met het Kinderrechtenverdrag; een sluitende regeling te voorzien met betrekking tot de opgelopen sancties in geval van verhuis en in geval van onderbreking van aansluiting; een decretale basis te voorzien voor vrijstelling van administratieve geldboete, voor vrijstelling van opschorting met verlies van rechten en voor automatische rechtsverkrijging. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit tot uitvoering van het decreet over erkenning en subsidiëring van het maatschappelijk opbouwwerk. Bedoeling is om de termijnen van de meerjarenplannen van het algemeen welzijnswerk, het opbouwwerk en het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen (Vlaams Netwerk) gelijk te stellen, om zo de werkingen beter op elkaar af te stemmen. De looptijd van de meerjarenplannen van de drie sectoren wordt beter op elkaar afgestemd, zodat ze allemaal met meerjarenplannen van vijf jaar werken, en vanaf 1 januari 2016 volledig samenvallen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering wijzigt haar besluit over de bepalingen en voorwaarden van erkenning en subsidiëring van organisaties van vrijetijdszorg voor personen met een handicap. Om financiële problemen bij de organisaties te voorkomen, zullen de subsidies telkens voor het einde van de eerste maand van het kwartaal worden betaald in plaats van op het einde van het kwartaal. Tegelijk wordt de aanvullende subsidiëring ter uitvoering van het Vlaams intersectoraal akkoord 2006-2011 opgenomen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

In het kader van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker kent de Vlaamse Regering volgende subsidies toe voor 2008: 154.500 euro aan het Consortium van erkende regionale screeningscentra van de Vlaamse Gemeenschap vzw voor het uitbaten van de informaticatoepassing 'Heracles' en 4 miljoen euro aan de vijf centra voor borstkankeropsporing.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering keurt het besluit goed dat meer personen met een handicap toegang wil geven tot het project geïntegreerd wonen. Het project maakt het mogelijk dat personen met een handicap in een gewone leef- en woonsituatie opgevangen worden in plaats van in een tehuis. Geïntegreerd wonen vergroot de integratie in de maatschappij en de zelfbeschikking van personen met een handicap. De doelgroep van personen met een handicap die in aanmerking komen voor het project wordt uitgebreid tot alle personen met een handicap die een ticket voor een tehuis niet-werkenden type bezigheid of type nursing hebben. Het aantal plaatsen binnen het project geïntegreerd wonen wordt hiermee verhoogd van 29 naar 100.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van de milieuzorg in het onderwijs keurt de Vlaamse Regering het project 'Ecocampus' goed voor de periode september 2008-augustus 2011. Het project wil een kader scheppen voor het invoeren van milieuzorg in het Vlaamse Hoger Onderwijs, waarbij de hogeschool of universiteit zowel benaderd wordt als onderwijsinstelling, als hinderlijke inrichting en als onderzoeksinstelling.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Als gevolg van internationale ontwikkelingen in het kader van de Benelux-Overeenkomst op het gebied van de jacht en de vogelbescherming wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een aantal besluiten over de jacht. Het betreft bepalingen rond onder meer de verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor jagers, de afgifte van jachtverloven en -vergunningen, het gebruik van munitie en vuurwapens en de organisatie van het jachtexamen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van het decreet van 27 april 2007 moet het toezicht op de Vlaamse Landmaatschappij worden uitgeoefend door twee regeringsafgevaardigden. Eén daarvan is al op 18 januari 2008 aangesteld. Door de installatie van nieuwe provinciebesturen zijn ook nieuwe provinciale vertegenwoordigers voorgedragen. Door het overlijden van een lid van de raad van bestuur moet ook een nieuw lid rechtstreeks worden aangewezen. De Vlaamse Regering wijzigt daarom haar besluit over de benoeming van de voorzitter, vice-voorzitter, leden van de raad van bestuur en de gewestcommissaris bij de Vlaamse Landmaatschappij.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De eerste milieubeleidsovereenkomst (MBO) over de aanvaardingsplicht van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur trad in werking op 10 juni 2001 en eindigde op 10 juni 2006. Bij de opmaak van de nieuwe MBO werd rekening gehouden met de Europese richtlijn uit 2003 en de evaluatie van de vorige MBO. De Vlaamse Regering hecht nu haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van milieubeleidsovereenkomst over de aanvaardingsplicht voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Het nieuwe voorontwerp bevat onder meer afspraken over de toewijzing van de opdrachten van inzameling en verwerking, over de billijke vergoeding van gemeenten en andere actoren, en over de geldreserves ten gevolge van de milieubijdragen. Er is ook meer aandacht voor producthergebruik en er wordt gekozen voor het 1-voor-1 principe voor huishoudelijke apparatuur (de eindverkoper moet enkel een product aanvaarden indien de consument een vervangend product aanschaft). Over dit voorontwerp van MBO wordt nu advies ingewonnen bij de SERV en de MiNa-raad.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet met algemene bepalingen voor het energiebeleid. Het houdt de coördinatie en codificatie in van alle in Vlaanderen geldende energiewetgeving. Dit moet leiden tot een beter samenhangende en meer transparante energiewetgeving. Over dit voorontwerp van decreet wordt nog advies ingewonnen bij de SERV, de MiNa-raad, Febeg, Eandis, Inter-Regies en Elia.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over het onderhoud en het nazicht van stooktoestellen voor de verwarming van gebouwen of voor de aanmaak van warm verbruikswater. Het betreft in hoofdzaak een uitbreiding van de overgangsbepalingen, nodig om het tijdelijk tekort aan erkende technici gasvormige brandstoffen op te vangen. Vandaag zijn er ongeveer 130 technici erkend voor een 100.000-tal keuringen per jaar. Tegen 1 juni 2010 zouden er voldoende technici moeten zijn om de werklast aan te kunnen. Daarom wordt beslist de verplichting tot keuring van de eerste ingebruikname van de installaties te laten ingaan op 1 juni 2010. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.