Raad van de Europese Unie

L
RAAD VA
DE EUROPESE UIE
NL
Brussel, 4 juli 2008
11447/08 (Presse 198)
082/08
(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over Zimbabwe

Zoals het voorzitterschap op 28 juni heeft verklaard, betreurt de EU het ten zeerste dat het Zimbabwaanse volk zich niet vrij heeft kunnen uitspreken bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die de secretaris-generaal van de Verenigde Naties had gevraagd uit te stellen. Zij herhaalt dat de geweldscampagne, die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties reeds op 23 juni veroordeeld heeft en die deze verkiezingen tot een aanfluiting van de democratie heeft gemaakt, onaanvaardbaar is.

De EU spreekt haar waardering uit voor de inspanningen van de Afrikaanse Unie, en neemt nota van de resolutie die tot besluit van de top van de Afrikaanse Unie op 1 juli in Sharm-al-Sheikh is aangenomen en waarin wordt opgeroepen tot de vorming van een regering van nationale eenheid. De Europese Unie zal alleen een formule aanvaarden die de wil van het Zimbabwaanse volk respecteert zoals die tot uiting is gebracht tijdens de verkiezingen van 29 maart 2008, toen de MDC en de heer Morgan Tsvangirai als eerste uit de bus kwamen. Het resultaat van die verkiezingen moet als basis dienen voor een politieke schikking. De EU spoort de SADC en president Mbeki aan, hun inspanningen op te voeren om dit proces te bevorderen. De overgangsperiode moet zo kort mogelijk zijn. De EU wijst in dit verband op de rol die de Verenigde Naties kunnen spelen om een oplossing voor de crisis te vinden.
11447/08 (Presse 198) 2
L

Het doel van iedere oplossing moet zijn, snel opnieuw een vrije, democratische en transparante raadpleging van het Zimbabwaanse volk te houden. Alleen daardoor kan een duurzaam antwoord worden gegeven op de ernstige problemen waarmee Zimbabwe kampt en die de stabiliteit in de regio bedreigen.
De EU, die het resultaat van de verkiezingen van 27 juni niet als fait accompli kan aanvaarden, roept op tot de onmiddellijke stopzetting van alle vormen van geweld. Zij zal het Zimbabwaanse volk steunen en is bereid bij de eerste gelegenheid passende individuele maatregelen tegen de verantwoordelijken voor het geweld te onderzoeken. De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.



Raad van de Europese Unie