KNHS


KNHS reageert op Partij van de Dieren
4 juli 2008

ERMELO (KNHS) De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie is het niet eens met de opmerkingen van Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij van de Dieren. Ouwehand schreef onlangs in het hippische medium de Paardenkrant een artikel over het welzijn van (sport)paarden, waarin zij ondermeer laat weten dat het welzijn van het paard in de sport snel ondergesneeuwd raakt.

De KNHS is in de praktijk al vele jaren actief om het welzijn van paarden te bevorderen, door middel van opleidingen, controles op wedstrijden en het stimuleren van onderzoek. De federatie werkt al enige tijd aan een welzijnsnota en is het met Mevrouw Ouwehand eens dat paardensport op een diervriendelijke manier beoefend moet worden. Het gaat de KNHS echter veel te ver om te concluderen dat het welzijn van het paard in de paardensector onvoldoende aandacht krijgt.

Mevrouw Ouwehand schrijft ten onrechte dat het paard in de (top)sport nog maar een jaar of acht wordt, terwijl dit vroeger achttien tot twintig jaar was. De werkelijkheid toont eerder het omgekeerde beeld. Vroeger werd een paard van zeven jaar of ouder als aftands gekwalificeerd en afgedankt. Toppaarden op de Olympische Spelen hebben tegenwoordig doorgaans een leeftijd van 10 tot 17 jaar. Ook de conclusie van mevrouw Ouwehand over de trainingsmethoden in de dressuur is niet correct. Het officiële standpunt van de FEI is sinds 2006 niet meer veranderd. Een FEI seminar over de trainingsmethode hyperflexie, waarbij het paard in een ronde houding wordt getraind, concludeerde dat er geen wetenschappelijke aanwijzingen zijn dat hyperflexie negatief voor het paard is, mits toegepast door ervaren ruiters. Enkele onderzoeken, die in de afgelopen jaren door gerenommeerde veterinaire universiteiten zijn uitgevoerd, wijzen zelfs op de positieve effecten van deze moderne trainingsmethode.

In het tijdschrift van Diergeneeskunde van maart 2006. concludeerden onderzoekers dat er geen signalen waren dat paarden, die getraind met de zogenaamde rollkur trainingsmethode, zich ongemakkelijk voelden of gestresst waren. Wel viel op dat de paarden bij deze trainingsmethode betere bewegingen toonden en ook beter op hun ruiter geconcentreerd waren. Ook wordt in zowel de bladen Het Sportpaard van 1 juli 2008 als De Hoefslag van 3 juli 2008 door de Amerikaanse biomechanica dr. Hilary Clayton het gymnastiseren van het paard helder onderbouwd.

Hoewel de KNHS zeer alert blijft op het welzijn van paarden, zeker in een tijd dat de populariteit van het paard enorm toeneemt, neemt deze sportorganisatie het standpunt in dat de diervriendelijkheid in de training van paarden de laatste jaren steeds beter is gewaarborgd. Men gebruikt in de sport lichter materiaal (springen), er zijn talloze opleidingen op allerlei niveaus en het toezicht is in alle disciplines verscherpt (stewarding). De KNHS is van mening dat veruit de meeste ruiters zeer veel genegenheid voor hun paard vertonen, en zal zich in de praktijk blijven inspannen om de kennis over paarden door opleidingen en onderzoek te vergroten.