KNHS


Tim Lips aan de leiding in eventing Aken
4 juli 2008
Tim Lips

Tim Lips strijdt met mes tussen de tanden voor laatste kans

AKEN (KNHS) - Voor eventingruiter Tim Lips (Made) is de wedstrijd in Aken de allerlaatste kans om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Lips (22) moet zich daarvoor bij de beste twaalf in de uitslag rijden om te voldoen aan de eisen van NOC*NSF. Het ziet er naar uit dat dit hem gaat lukken, want na de eerste 2 onderdelen, dressuur en springen, gaat hij aan de leiding in de wedstrijd.

In de dressuur overtrof Tim Lips zichzelf. Hij zette een zeer goede proef neer, die terecht veel waardering kreeg van de jury. In alle drie de basisgangen toonde Blom's Oncarlos een vergaande ontspannenheid, kwamen de hulpen van de ruiter bijna iedere keer goed door en was de reactie van het paard naar behoren. Bijna, want in de beide voltes waarin een galopwissel dient te worden gesprongen, lukte het net niet en daarin kreeg Lips eenmaal van alle drie de juryleden een onvoldoende en eenmaal van twee van de drie. Het jurylid dat wel een voldoende gaf had op het moment toen het changement net niet lukte mogelijk een stofje in het oog. Lips nam met 43.70 voorlopig de zesde plaats in, op ruime achterstand van de Duitse Bettina Hoy met Ringwood Cockatoo (38.00).
In de springwedstrijd werden door de 36 starters maar liefst 70 hindernispalen afgeworpen. Twee combinaties haalden de finish niet en slechts vijf combinaties slaagden er in om foutloos aan de finish te komen. Eén van hen was Tim Lips met Blom's Oncarlos en omdat de vijf voor hem staande ruiters in het klassement fout op fout stapelden klom de jonge ruiter uit Made langzaam maar zeker op in het klassement. Bettina Hoy viel met 29 strafpunten ver terug (26e), net als tweevoudig Europees kampioen de Fransman Nicolas Touzaint met Joker d'Helby (15e), die na de dressuur tweede stond en twintig strafpunten bij zijn totaal opgeteld kreeg. De Belgische Karin Donckers, derde na de dressuur, kreeg met Gazelle de la Brasserie twee balken aan de benen en bleef derde en de Duitse Ingrd Klimke met FRH Butts Abraxxas, vierde na de dressuur, noteerde niet alleen een springfout maar kreeg ook nog eens twee balken aan de benen voor het overschrijden van de tijd. Zij staat voorlopig tweede achter Lips.
De Française Aurelien Kahn met Lord de Ligniere, die vijfde stond na de dressuur mocht aan haar totaal achttien strafpunten toevoegen en staat nu 19e, en daardoor stond na twee onderdelen - niet in het minst tot zijn eigen verbazing en verrassing - Tim Lips aan de leiding van het klassement.
Morgen staat de cross country op het programma, het zwaarste onderdeel van een eventing wedstrijd. "Ik ben blij met de pittige cross, want dat past mij en mijn paard goed. Ik ga vol vertrouwen de strijd aan om in Hong Kong van de partij te zijn", aldus Tim Lips, die slechts 54 kilogram weegt, waardoor zijn paard weinig last heeft van zijn berijder tijdens de vijf kilometer lange cross.

Nederland heeft in de historie van de Olympische Spelen een hoofdrol gespeeld in de militarysport, met als hoogtepunt de jaren 1924, 1928 en 1932, toen Charles Pahud de Mortanges met Marcroix (in 1928 en 1932) tweemaal individueel goud wist te winnen, evenals het Nederlandse team dat in 1924 en in 1928 deed. In 1932 was er team zilver. In 1924 was er in Parijs individueel goud voor Dolf van der Voort van Zijp met Silver Piece.
De leden van het goud winnende team waren in 1924 Dolf van der Voort van Zijp met Silver Piece, Charles Pahud de Mortanges met Johnny Walker, Gerard de Kruijff met Addio en Antonius Colenbrander met King of Hearts.
In 1928 won Pahud individueel goud met Marcroix, voor Gerard de Kruijff met Va-t'En. Het Nederlandse team bestond tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam uit deze beide ruiters, alsmede Dolf van der Voort van Zijp met zijn gouden paard van Parijs 1924 Silver Piece. In Los Angels 1932 was het wederom Charles Pahud de Mortanges met Marcroix die goud won en tweede Nederlander was Karel Schummelketel, die met Duiveltje als zesde eindigde. Schummelketel werd jaren later hoofdredacteur van het hippische weekblad 'de Hoefslag'.
Maarten Jurgens, die voor Nederland als militaryruiter deelnam aan de Olympische Spelen van 1972, heeft deze zelfde functie vele jaren bij dit weekblad bekleed.
Terug naar 1932. Nederland won met het team zilver, achter de Amerikanen. Naast Pahud en Schummelketel maakte Aernout van Lennep met Henk deel uit van het team. De bronzen teammedaille kon in dat jaar niet worden uitgereikt, omdat zowel het Zweedse als het Japanse team niet aan de finish kwam.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.chioaachen.de

Tussenstand eventing individueel, na dressuur en springen:


1) Tim Lips (Made) - Blom's Oncarlos - 43.70
2) Ingrid Klimke (Dui) - FRH Butts Abraxxas - 46.40
3) Karin Donckers (Bel) - Gazelle de la Brasserie - 47.60

Tussenstand eventing teams, na dressuur en springen:


1) Duitsland - 148.80

2) Zweden - 166.10

3) Frankrijk - 185.20