Ingezonden persbericht

Persbericht

Aanzienlijke lastenverlichting voor DGA per 2010:

Eén keer per jaar aangifte loonheffing, onder één betalingskenmerk

Nieuwegein, 4 juli 2008; Op donderdag 3 juli jl., de laatste vergaderdag vóór het zomerreces, vergaderde de Tweede Kamer over Loonheffing & directeur-grootaandeelhouder. In dit overleg is ook de brief ter sprake gekomen die de gezamenlijke Beconorganisaties en MKB Nederland eerder naar de Tweede Kamer hebben gestuurd in reactie op de voorstellen van Staatssecretaris De Jager van Financiën aan de Kamer.

In hun brief van 18 juni jl. gaven de beconorganisaties aan de DGA liever te willen uitsluiten van de inhoudingsplicht. Mocht dit technisch niet haalbaar blijken, dan stonden de becons open voor de second best optie: handhaven van de inhoudingsplicht mits sprake is van een aanzienlijke vereenvoudiging, met name bestaande uit een vermindering van het aantal aangiften dan wel door toe te staan dat aangiften voor een reeks van tijdvakken gelijktijdig kunnen worden gedaan, een automatische incassomogelijkheid wordt gecreëerd alsmede een uniek voor alle tijdvakken in het kalenderjaar geldend betalingskenmerk wordt gehanteerd.

De Staatssecretaris heeft in het debat aangegeven vast te willen houden aan het in zijn brief aan de Kamer geuite voornemen/besluit om de DGA niet uit te sluiten van de inhoudingsplicht. Wel kwam De Jager hij de Beconorganisaties (en daarmee de DGA's) tegemoet aan twee door hen in hun brief gestelde voorwaarden: de Staatssecretaris zegde toe dat er per 1 januari 2010 sprake zal zijn van één betalingskenmerk en dat de mogelijkheid gaat ontstaan om al vooraf aangiften Loonheffing te doen. Invoering van deze verbeteringen per 1 januari 2009 was niet haalbaar gezien de technische aanpassingen die daarvoor nodig zijn.

Met deze oplossing wordt een aanzienlijke administratieve lastenverlichting voor de DGA's gerealiseerd. Deze lasten waren behoorlijk opgelopen door het vervallen van de kwartaalaangiften loonheffing. Bovendien voorkomt deze oplossing dat de DGA bij loonwijzigingen in het tweede halfjaar met de problematiek rond heffingsrente wordt geconfronteerd. SRA is tevreden met de uitkomst van het debat en zal de Belastingdienst vragen om met name het betalingskenmerk zo snel mogelijk te realiseren.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht