Gemeente Alkmaar

Gemeente ontvangt gekochte schilderijen voor goed doel

Lions Alkmaar Victoria en Buro voor Levensgenieters overhandigden burgemeester Piet Bruinooge dondermiddag 3 juli de schilderijen die de gemeente Alkmaar kocht tijdens de kunstveiling van de Alcmaria feesten. De in totaal zeven werken met een historisch onderwerp en gemaakt door Alkmaarse kunstenaars, zijn per opbod verkocht. De opbrengst is voor het goede doel.

Aan zeven Alkmaarse kunstenaars is gevraagd een schilderij te maken over een historisch onderwerp. Zij kregen een vergoeding voor de kosten en de opbrengst van de kunstwerken is bestemd voor goede doelen.
Tijdens de veiling heeft de gemeente Alkmaar een aantal schilderijen gekocht, te weten: 'Ambachten' van Henk Arendsen, 'Brand' van Marijke van Diest, en 'Techniek en Wetenschap' van Marga Rol. Willem Burgert heeft samen met een aantal schoolkinderen een schilderij gemaakt over de 'Schutterij', ook deze is door de gemeente aangekocht.

Naast de kunstwerken, konden bezoekers van Kaeskoppenstad ook de zogenaamde 'trotseerloodjes' kopen om de goede doelen te steunen. De gemeente kocht de overgebleven loodjes. Ze zijn gemaakt door Jan Roobeek. Vroeger werden deze schildvormige loodjes op de woning gebruikt bij loodbedekking op de daken, op de plaats waar de nagels zijn geslagen. Over de nagels werden de loodjes gesoldeerd, om zo de regen op de plek van de nagels te 'trotseren'. Op het loodje is het beeldmerk van de loodgieter te zien.

Lions Alkmaar Victoria (LCA) is de bedenker en mede-organisator van Beemster Kaeskoppenstad dat op 21 en 22 juni jl. in Alkmaar plaatsvond. In het centrum van Alkmaar is gedurende twee dagen het historisch festijn gehouden, waarbij de straten in 'd'oude stad' werden omgetoverd in de 16e eeuw. Het festijn werd druk bezocht: ruim 45.000 bezoekers.

"Het was een prima evenement om Alkmaar op de kaart te zetten", aldus Piet Bruinooge.

Jos van Dam van de Lions noemt de veilingopbrengst fantastisch. "Samen met 'Buro voor Levensgenieters', de gemeente en enkele andere partijen zijn we aan het evalueren. Boeien en binden in Alkmaar krijgt zo een betekenis in en ook buiten de regio voor vrijwilligers, burgers, ondernemers, toeristen en belangstellenden. ''

Op de foto (door: Wick Natzijl): Burgemeester Piet Bruinooge (links), Jos van Dam (Lions), Mirella Doss (Levensgenieters), Piet Drommel (Gemeente Alkmaar), Arjan Lemstra (Levensgenieters).

Noot voor de redactie,