European Union



Brussel, 4 juli 2008

Voorzitter Barroso op de top van de G8 in Japan (7-9 juli 2008): leiderschap om dringende wereldproblemen aan te pakken

Voorzitter Barroso zal voor de vierde keer de Commissie vertegenwoordigen als volwaardig lid op de top van de G8 die dit jaar onder Japans voorzitterschap te Toyako (Hokkaido, Japan) plaatsvindt. Dit jaar zullen de leiders van de G8 zich voornamelijk buigen over de klimaatverandering, de ontwikkeling, de wereldeconomie en de stijgende voedsel- en energieprijzen. Zij zullen op deze top aandringen op een gecoördineerde internationale respons op deze problemen.

De top vindt plaats op een ogenblik waarop diverse mondiale kwesties meer dan ooit van de leiders van de G8 engagement en vastbeslotenheid vereisen. Voorzitter Barroso liet zich als volgt uit: "De top van de G8 is een kans die we niet mogen laten voorbijgaan. Wij hebben de kans om een internationaal antwoord te formuleren op de dringende problemen die vandaag iedereen overal aangaan. Gezien het effect van de klimaatverandering, de ontwikkeling, de instabiliteit van de wereldeconomie en de stijgende voedsel- en olieprijzen is het van belang nu tot concrete afspraken te komen. Wij moeten onze inspanningen opdrijven om tegen 2009 een mondiaal akkoord over de klimaatverandering te bereiken, de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling te halen en te reageren op de stijgende voedsel- en olieprijzen. In deze moeilijke tijden voor de wereldeconomie en de armsten in de wereld moet onze vastbeslotenheid om te handelen ondubbelzinnig zijn."

Voorzitter Barroso zal met het oog op de bestrijding van de klimaatverandering pleiten voor betekenisvolle en ambitieuze doelstellingen voor de lange en de middellange termijn, alsook voor de betrokkenheid van de opkomende economieën en de ontwikkelingslanden overeenkomstig het beginsel van gemeenschappelijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheden en respectieve capaciteiten. Hij zal erop wijzen dat economische vooruitgang mogelijk is en economische perspectieven worden geopend, ook wanneer een ambitieus klimaatbeleid wordt gevoerd. De Europese aanpak van het klimaatbeleid, waarbij aandacht is voor een eerlijke en evenwichtige lastenverdeling, levert hiervan het bewijs.

Wat het ontwikkelingsbeleid en Afrika betreft, zal voorzitter Barroso de partners oproepen hun verbintenissen inzake ontwikkelingshulp opnieuw te bevestigen en hun inspanningen in dit verband op te voeren. Hij zal met klem wijzen op de leidende rol en het grote engagement van de EU om de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling te halen. Hiervan getuigt onder meer het feit dat in 2007 60% van de mondiale officiële ontwikkelingshulp afkomstig was uit de EU en dat de Europese ontwikkelingshulp sinds 2002 met 30% is gestegen. De Europese Raad van juni heeft overigens zopas goedkeuring gehecht aan een ambitieuze EU-agenda voor actie op het gebied van de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling.

Voorzitter Barroso zal er echter opnieuw op wijzen dat de inspanningen moeten worden opgevoerd, zowel in Europa als in de G8, om te bewijzen dat wij ten aanzien van onze verbintenissen ook echt resultaten willen boeken.

Wat de wereldeconomie betreft, zal voorzitter Barroso de G8 oproepen zich sterk te maken tegen protectionistische druk op het gebied van handel en investeringen en de handelsbesprekingen van de Doha-ronde op een omvattende, ambitieuze en evenwichtige wijze af te ronden. Een open investeringsklimaat is essentieel binnen de G8-landen en in de rest van de wereld. Het opwerpen van nieuwe belemmeringen zou de wereldgemeenschap een erg slechte dienst bewijzen.

Inzake de gestegen voedsel- en energieprijzen zal voorzitter Barroso aandringen op oplossingen die de situatie op de korte, middellange en lange termijn kunnen helpen verbeteren, zonder daarbij het feit uit het oog te verliezen dat voor structurele problemen, zoals de grote wereldwijde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, structurele oplossingen moeten worden gevonden.

Meer informatie:

MEMO/08/478: De top van de G8 2008 - vragen en antwoorden

IP/08/548: Commissie: EU moet haar beloften nakomen en resultaten boeken inzake ontwikkelingshulp om de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling te halen

IP/08/763: Commissie schetst Europees antwoord om het effect van de wereldwijde stijging van de voedselprijzen te verzachten

IP/08/916: Commissie bepleit snelle goedkeuring van energie- en klimaatmaatregelen als de beste gecoördineerde respons op de stijgende olieprijzen

MEMO/08/380: Het Internationaal partnerschap voor samenwerking inzake energie-efficiëntie (IPEEC)

MEMO/08/421: Het antwoord van de Commissie en de EU op de gestegen olie- en voedselprijzen

Site van de top van de G8:

http://www.g8summit.go.jp/eng/

Site van voorzitter Barroso:

http://ec.europa.eu/commission_barroso/president/index_en.htm