Gemeente Harenkarspel


Open dag kasteelterrein Nuwendoorn

Op vrijdag 4 juli organiseren provincie Noord-Holland en gemeente Harenkarspel een open dag op kasteelterrein Nuwendoorn, te Harenkarspel. Dwangburcht t Huys ten Nuwendore is aan het einde van de 13^de eeuw gebouwd, in opdracht van Floris de Vijfde. Bezoekers worden geïnformeerd over de geschiedenis van het terrein, het archeologische onderzoek en de toekomstige plannen. Gedeputeerde Sascha Baggerman en burgemeester Brommet zorgen bovendien voor een spectaculaire openingshandeling.

Er is een uitgebreid programma deze 4 juli. Op het kasteelterrein laten Middeleeuwers bijvoorbeeld zien hoe er geleefd werd in de tijd dat het kasteel in bedrijf was. Geïnteresseerden kunnen de omgeving van het terrein per fiets of wandelend ontdekken. Ook kan men het gemeentehuis van Harenkarspel bezoeken, waar de archeologische vondsten van het kasteelterrein worden tentoongesteld. Op de website van de Nuwendoorn wordt een toeristische/cultuurhistorische route geplaatst. Bezoekers kunnen hier ook hun eigen verhaal, volkslegende of beelden van het kasteel plaatsen.

U bent van harte welkom
om met eigen ogen te zien wat er uit de lucht komt vallen. Het programma ziet er als volgt uit:

12:30 uur Ontvangst en lunch

13:00 uur Spectaculaire openingshandeling door gedeputeerde Baggerman en burgemeester Brommet

13:30 uur Rondleiding terrein langs verschillende experts

14:30 uur Einde bijeenkomst en sluiting terrein

Geschiedenis kasteelterrein
Dwangburcht t Huys ten Nuwendorne is in opdracht van Floris de Vijfde aan het einde van de 13^de eeuw gebouwd. Honderd jaar later werd het echter alweer verzwolgen door het water, toen de Westfriese Omringdijk doorbrak. De burcht werd vergeten, tot een toevallige ontdekking door een boer in 1948. Pas in de jaren 60 van de vorige eeuw werd de burcht opgegraven en zijn de fundamenten voor een deel opgemetseld. Sinds de jaren 80 is de provincie Noord-Holland eigenaar van het Rijksmonument, dat ondertussen nogal verwaarloosd was. In 2006 is dan ook besloten het terrein op te knappen. Na alle voorbereidingen is het nu dan zover en kan de schop in de grond! Een uitgangspunt hierbij is wel dat de archeologische waarden zoveel mogelijk in de grond bewaard blijven. Daarom vindt in de week van de open dag een archeologisch onderzoek plaats.

Voor een uitgebreide geschiedenis van Nuwendoorn, zie www.dwangburcht-nuwendoorn.nl.

Voor meer informatie en aanmelden: Jasmijn Gerichhausen, tel: (023) 514 3425 / 06 4813 9088, e-mail: gerichhausej@noord-holland.nl

Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600