Time : 04:00:00
Date : 04 July 2008
Sender Name: LES CARRIERES DE LA PIERRE BLEUE BELGE

Inhuldiging van de Flageyplaats in Brussel

De media (geschreven pers, radio en televisie) berichten regelmatig dat de steen gebruikt bij de herinrichting van de Flageyplaats blauwe steen is.

Wij houden eraan te verduidelijken dat de hele levering afkomstig is uit China. Deze Chinese steen waarvan soms beweerd wordt dat ze gelijkend is aan onze Belgische blauwe hardsteen is in wezen erg verschillend :


* Mineralogische samenstelling : Belgische blauwe hardsteen is een zuivere kalksteen met crinoïden. De Chinese steen echter is een dolomitische kalksteen of dolomiet ( minimum 70% dolomiet).
* De selectiecriteria zijn niet vergelijkbaar, niet op basis van het uitzicht, noch op basis van de technische eigenschappen.
* Het gebruik sinds eeuwen van Belgische blauwe hardsteen bewijst zijn buitengewone goede weerstand tegen weersinvloeden in ons klimaat en zijn lange levensduur.

* In tegenstelling tot ons materiaal bestaat er voor Chinese steen geen enkele norm of technische informatie die als basis voor keuring kan dienen met als gevolg dat "alles" kan.

* Geen enkele palet droeg de CE-markering die nochtans wettelijk verplicht is en die de technische eigenschappen garandeert.
* Het patina, zo belangrijk voor de charme en de eigenheid van een gesteente, zal verschillend zijn. Chinese steen zal na verloop van tijd bruinachtig worden als gevolg van de oxidatie van het ijzer dat er vrij in aanwezig is. In Belgische blauwe hardsteen zit geen ijzer. De steen reageert ook slecht op atmosferische vervuiling.

Het gebruik van Chinese steen heeft ook zware negatieve gevolgen op het milieu. Het transport van 1 m2 steen van China naar ons land verbruikt 11 liter brandstof daar waar wij maar 0.12 liter nodig hebben voor het lokaal transport.

En dan spreken wij nog niet over de arbeidsvoorwaarden in de groeven en verwerkingsbedrijven in China.

Om al deze redenen is het belangrijk er op te wijzen dat deze Chinese steen totaal verschillend is van de Belgische blauwe hardsteen die iedereen kent in ons vertrouwde straatbeeld.

Contactpersoon : Mijnheer Alfredo TANCREDI
Commercieel Directeur van Les Carrières de la Pierre Bleue Belge SA Tel. : 067/34 68 26
Gsm : 0475/276 352

URL: http://www.federationpierrebleue.be/

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL