Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen feliciteert Colombia met bevrijding gijzelaars

03 jul 2008 | Minister Verhagen heeft Colombia vanmiddag gefeliciteerd met de geslaagde bevrijding van Ingrid Betancourt, de drie Amerikaanse en elf Colombiaanse militairen uit handen van de FARC. In een gesprek met de Colombiaanse vice-minister van Defensie Jaramillo Caro in Den Haag sprak hij zijn bewondering uit voor de geweldloos verlopen bevrijdingsactie van het leger.
Ingrid Betancourt met moeder en Santos minister van Defensie Ingrid Betancourt met Santos minister van Defensie Polaris/ Hollandse Hoogte

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) benadrukte dat de vele gijzelaars die nog door de FARC onder mensonterende omstandigheden worden vastgehouden, niet zullen worden vergeten. Nederland en de Europese Unie beschouwen de FARC als een terroristische organisatie. Nederland staat achter de oproep van de Colombiaanse president Uribe aan de FARC en andere illegale groeperingen om alle gijzelaars, zonder voorwaarden vooraf, vrij te laten, zich te ontwapenen en op een vreedzame manier tot een oplossing te komen.

Nederland ondersteunt onder meer de vredesprocessen en activiteiten op het gebied van mensenrechten en goed bestuur in Colombia. Zo financiert Nederland projecten om de bevolking van gebieden waaruit de FARC is verdreven, bestaanszekerheid te bieden zonder dat ze daarbij coca hoeven te verbouwen.


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl