Project Gemeente Westland


Hoofdlijnennotitie "Mijn Westland, ons Westland"

Kennen en gekend worden is de basis van de Westlandse gemeenschap. En dat willen we graag zo houden. Daarom werkt de gemeente aan de sociaal-maatschappelijke visie 'Mijn Westland, ?ns Westland 2020'. De gemeente ontwikkelt deze sociale visie samen met de Westlandse inwoners.

'Mijn Westland, ?ns Westland 2020'
De dialoog met de Westlanders startte in maart op ongewone manier. Ambtenaren gingen de straat op en inwoners, organisaties en verenigingen werden uitgenodigd voor bijeenkomsten in alle elf kernen. Er is een expertmeeting georganiseerd, er vond overleg plaats met vertegenwoordigers van de kerken en met groepen jongeren. Ruim 700 Westlanders dachten mee over wat ze willen behouden, wat de zorgen zijn en wat voor een soort gemeente Westland moet zijn in 2020.

Hoofdlijnen sociaal-maatschappelijke visie
Westland moet in 2020 een sociale, ondernemende gemeente met allure zijn. Dit kwam duidelijk naar voren tijdens de diverse bijeenkomsten. Ook bleek dat de Westlanders gaan voor één gemeente met behoud van de eigenheid van de kernen. Om dit te bereiken vragen vier thema's de aandacht: sociale cohesie, ontwikkeling, de rol van de gemeente en de accommodaties. Deze thema's staan omschreven in de hoofdlijnennotitie sociaal-maatschappelijke visie 'Mijn Westland, ?ns Westland 2020' die op 26 juni in de raad is besproken. De hoofdlijnennotitie is na te lezen op www.gemeentewestland.nl

Sociale cohesie
De sociale cohesie is de kracht van Westland. Belangrijke aspecten zijn: ontmoeten, meedoen en je Westlander voelen. Bij ontmoeten en meedoen gaat het om deelnemen aan werk, school, vrijwilligerswerk en (verenigings)activiteiten. Sociale cohesie groeit als alle groepen uit de samenleving meedoen. Daarnaast is het gevoel 'Westlander' te zijn een voedingsbodem voor sociale cohesie. Om in 2020 de sociale cohesie te behouden is het nodig nieuwe inwoners te betrekken en daarin nieuwe vormen te vinden.

Ontwikkeling
Uit de bijeenkomsten kwam dat de tuinbouw een belangrijke sociaal-maatschappelijke motor is. Om dat te behouden is een ontwikkelingsslag nodig. Een toonaangevend tuinbouwcluster vraagt om een goed opgeleide bevolking. Dit vraagt ook om een breder aanbod van activiteiten op het gebied van welzijn en zorg en van kunst en cultuur. Daarbij is allure nodig om de middelmaat te overstijgen.

Rol van de gemeente
Westland wil een gemeente zijn die ruimte geeft aan burgers en organisaties, effectieve partnerschappen stimuleert en burgers actief betrekt. De gemeente stemt zijn aanpak af op de omstandigheden. Op deze manier is er ondersteuning waar nodig en worden initiatieven uit de samenleving gestimuleerd en niet belemmerd.

Accommodaties
In 2020 moeten er betere voorzieningen zijn. Door multifunctioneel gebruik kan het aantal worden beperkt maar nadrukkelijk zal gekeken worden welk basisniveau nodig is om kernen vitaal te houden. Voor bovenkernse voorzieningen streeft de gemeente naar spreiding over Westland. Het centrum van Naaldwijk kan zich ontwikkelen tot het 'hart' van Westland.

Hoe verder
De hoofdthema's worden uitgewerkt in een conceptvisie. Deze conceptvisie wordt voorgelegd aan de raad in oktober 2008. Na de behandeling in de raad kunnen de Westlandse inwoners zich uitspreken over de conceptvisie waarna begin 2009 de definitieve versie van de visie Mijn Westland, ?ns Westland 2020' wordt vastgesteld.