GAIA

Persbericht © GAIA

3 juli 2008

'Feest van het Paard' in Krombeke ramp voor paarden

GAIA stelde waslijst wetsovertredingen vast

Het zogenaamde 'Feest van het Paard' van maandag 23 juni in Krombeke was een van de meest paardonvriendelijke evenementen die in ons land georganiseerd worden. Dat concludeert de dierenrechtenorganisatie GAIA na analyse van de vaststellingen van terreinonderzoekers en dierenartsen. De paardenmarkt is een ramp voor de dieren. GAIA stelde een waslijst wetsovertredingen vast (inbreuken tegen de EU-Verordening nr. 1/2005 inzake de bescherming van dieren tijdens het vervoer en samenhangende activiteiten, inbreuken tegen het KB betreffende de bescherming van dieren bij wedstrijden van 1998). GAIA dient alvast klacht in bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van het Voedsel (FAVV). Niet enkel de organisatoren zijn in de fout gegaan. Ook de burgemeester van Poperinge gaat niet vrijuit. GAIA wil hem dan ook dringend confronteren met de feiten. De wet legt op dat de burgemeester toestemming moet geven voor een wedstrijd met paarden, maar enkel indien hij voldoende waarborgen heeft dat deze in overeenstemming met de wetsbepalingen zal verlopen. Dat is hier duidelijk niet gebeurd.

Vuil, verwaarloosd, mishandeld, ...
De beelden en foto's die GAIA maakte van de mistoestanden spreken voor zich. Een aantal dieren werd vuil, vol urine en uitwerpselen uit overladen vrachtwagens gesleurd, met slechte, onverzorgde hoeven en verwondingen aan de benen.

Sommige paarden kregen onnodig stokslagen in het gezicht. Paarden stonden veel te kort aangebonden. Pony's stonden kreupel. Vele dieren hadden gekrulde, gespleten of gebrokkelde hoeven, een duidelijke aanwijzing van verwaarlozing, en vertoonden verse (schaaf)wonden, die niet verzorgd werden op de markt. Een ezel en een pony vertoonden dermate kromme hoeven dat er ernstige vergroeiingen kunnen optreden. "Paarden met een dergelijk gebrek aan hoefverzorging zoals werd vastgesteld, zouden niet mogen toegelaten worden tot een markt", zegt paardenexpert dr. François Sivine, dierenarts én meester-hoefsmid. "Dat geldt ook voor de vele paarden met verwondingen, of ze zouden onmiddellijk verzorging moeten krijgen", wat echter niet gebeurde.

Eén paard had een (mogelijk besmettelijke) huidaandoening. De dieren hadden geen eten of drinken. Paarden, pony's en ezels stonden in vele gevallen door elkaar en veel te dicht op elkaar met stampen, bijten en tegen elkaar opspringen tot gevolg. Ook hoogdrachtige dieren waren aanwezig, wat streng verboden is door de wet.

Zeer bedenkelijke mentaliteit
Op de website van het organiserend comité staat uitdrukkelijk dat hengsten niet toegelaten worden om veiligheidsredenen, maar GAIA stelde vast dat er toch meerdere hengsten aanwezig waren. Ook het lossen van de dieren gebeurde willekeurig en chaotisch midden in het publiek. Een man klom op de rug van twee paarden (met een been op elke rug) met een klein kind in zijn armen. Dit is volkomen onverantwoord en ontoelaatbaar: paarden kunnen van allerlei dingen op de markt schrikken en bruuske bewegingen maken met alle gevolgen daarvan. Dit wijst op een zeer bedenkelijke mentaliteit.

Paard ernstig gewond tijdens koers op ongeschikt patattenveld Tijdens een van de koersen op het veld vertrapte een paard zich, vermoedelijk door een put in de grond. Het dier moest mankend het (patatten)veld verlaten en kon amper op zijn rechterachterbeen staan. Het ernstig gewonde paard werd naar een dierenarts in Passendale overgebracht. De paaltjes die het parcours afbakenen, staan zodanig in de weg dat verschillende paarden ze omverlopen en er terug over lopen waardoor die paaltjes tegen de benen van de dieren opspringen, en de dieren als zodanig gevaar lopen. Het veld ligt er slecht bij, vol oneffenheden en putten. Eén jockey maakte overdreven gebruik van de zweep en een andere (Patyn) gebruikte geen zadel (!).