Universiteit van Amsterdam


Kunnen zwarte gaten haar hebben?

Gepubliceerd op 4 juli 2008

De beschrijving van zwarte gaten met `haar', parameters die de interne structuur karakteriseren, komt dichterbij. Dit concludeert Theo Nieuwenhuizen, onderzoeker aan het Instituut voor Theoretische Fysica van de Universiteit van Amsterdam. Zijn bevindingen werden onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift `Europhysics Letters'.

In het centrum van vrijwel ieder melkwegstelsel bevindt zich een superzwaar zwart gat. De algemene relativiteitstheorie beschrijft zwarte gaten als objecten afgeschermd door een horizon, waaruit - op klassiek niveau - niets kan ontsnappen. Ze kunnen slechts drie eigenschappen hebben: massa, draaimoment en lading. Er is geen interne structuur; dit heet `zwarte gaten hebben geen haar'. Eerdere observaties van quasars, astronomische objecten met een sterke radiostraling, duiden echter op de aanwezigheid van een haar: een intrinsiek magnetisch moment dat de banen van de materie richt in de omringende accretieschijf (een afgeplatte, rondwervelende schijf van gas en stof). Dit bleek uit onderzoek van Schild, Leiter en Robertson (Astronomical Journal 132, 420, 2006).

De beschrijving van zwarte gaten is nu aangepakt binnen een variant op de algemene relativiteitstheorie. Er wordt aangenomen dat het zwarte gat bestaat uit gewone materie, waterstof op het absolute nulpunt. Er vindt een Bose-Einstein-condensatie plaats, terwijl het geheel bij elkaar wordt gehouden door de eigen zwaartekracht. In het model van Nieuwenhuizen is er geen scherpe horizon en bovendien een haar: de massa die je van buiten waarneemt is minder dan de massa van het waterstof. Anders gezegd: de bindingsenergie ligt niet vast, maar hangt af van hoe het zwarte gat ontstaan is. Als dit beeld wordt bevestigd, komt de beschrijving van zwarte gaten met haar in zicht.

Publicatiegegevens

Th. M. Nieuwenhuizen, Europhysics Letters 83 (2008) 10008, gepubliceerd online op 24 juni, 2008.

Verwijzingen

Download het artikel
Bron: UvA Persvoorlichting