GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

GroenLinks wil mensenrechtenles voor handelsdelegaties

Rotterdam, 4 juli 2008

GroenLinks wil dat Rotterdamse handelsdelegaties voortaan les krijgen in mensenrechten voordat ze op bezoek gaan in China. Ook moeten ze de Chinese mensenrechtensituatie tijdens bezoeken nadrukkelijker aan de orde stellen. Deze week tikte de mensenrechtenorganisatie Amnesty International de gemeente op de vingers, omdat Rotterdam het onderwerp tijdens handelsmissies dood zou zwijgen.

Rotterdam is al ruim dertig jaar een zusterstad van de Chinese havenstad Shanghai. Raadslid Arno Bonte vindt het partnerschap een goede basis om de mensenrechtensituatie in China bij bezoeken aan de orde te stellen. Vrienden kan je makkelijker de waarheid zeggen dan vreemden, en ze zullen je kritiek ook eerder serieus nemen.

Amnesty International doet verder de suggestie om in Rotterdam zelf meer aandacht aan de Chinese mensenrechten te geven. Ook met die oproep is Bonte het eens. Vooral het voorstel om een Chinese mensenrechtenactivist tot ereburger van de stad te benoemen, spreekt me aan. Ook lijkt het me een goed idee om de mensenrechten een prominente plaats te geven op het Chinafestival dat eind augustus wordt gehouden.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arno Bonte Raadslid GroenLinks Rotterdam 06 - 247 59 207