NOC*NSF


Arnhem, 4 juli 2008

Olympisch team weer uitgebreid

Nog 35 dagen tot Beijing!

Turnster Suzanne Harmes en mountainbikers Bart Brentjens, Rudi van Houts en Elsbeth van Rooy zijn gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Beijing. Ook lange afstandlopers Kamiel Maase en Lornah Kiplagat en meerkampers Eugene Martineau, Jolanda Keizer en Laurien Hoos hebben hun ticket voor Beijing binnen. Net als de beachvolleyballers Nummerdor en Schuil, Bart Ronnes en Boersma en het vrouwenkoppel Kadijk en Mooren. Bovendien is wildwaterkanoër Robert Bouten er in geslaagd zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Harmes
Nederland wordt in augustus in het Olympische damesturntoernooi vertegenwoordigd door Suzanne Harmes. Ze komt uit op het onderdeel Vloer. Op het onlangs gehouden Dutch Open in Amsterdam eiste zij met een fraaie vloeroefening 14.875 punten de enige Nederlandse plaats voor de Spelen in Beijing op. Op basis van deze prestatie heeft de KNGU Harmes bij NOC*NSF voorgedragen voor kwalificatie voor de Olympische Spelen. De voordracht is gehonoreerd, waarmee kwalificatie een feit is. Voor de 22-jarige Harmes wordt het haar tweede Olympische optreden. In Athene in 2004 kwam zij, ook als enige Nederlandse turnster, in actie op de meerkamp. Nu krijgt zij de kans om zich te revancheren voor haar toen tegenvallende optreden. Twee dagen voor de wedstrijd kreeg ze in Athene een rugblessure, waardoor ze niet voluit kon turnen. De 42e plaats op de meerkamp van toen, wil ze nu graag op de vloer verbeteren.

Mountainbike
Bart Brentjens was eerder al genomineerd voor deelname aan de Spelen en heeft vormbehoud getoond door in juni 14e te worden tijdens de wereldbekerwedstrijd in Fort William (Schotland). Brentjens is voor de vierde keer Olympisch deelnemer. In Atlanta in 1996, waar de sport voor het eerst op het Olympisch programma stond, pakte hij de eerste gouden medaille. In Sydney werd hij 12e, maar in Athene 2004 pakte hij brons. Elsbeth van Rooy - Vink heeft vormbehoud getoond door tijdens het EK in Duitsland in mei 6e te worden. Van Rooy-Vink was er in Atlanta ook al bij. Zij werd toen 5e in de mountainbike wedstrijd, en deed daar ook mee aan het wegwielrennen. In 2000 was ze niet van de partij, maar in Athene haalde ze wederom een 5e plaats in de MTB-strijd. Rudi van Houts kwalificeerde zich door tijdens een spannend WK in het Italiaanse Val di Sole in juni een 12e plaats te behalen. Hierdoor zal hij in Beijing zijn Olympisch debuut gaan maken.

Atletiek
Ook lange afstandsloper Kamiel Maase is een ervaren Olympiër. Door vormbehoud te tonen tijdens de Maquetteloop in Heemskerk heeft hij een prestatie neergezet op basis waarvan de Atletiekunie hem heeft voorgedragen voor kwalificatie voor Beijing. NOC*NSF honoreerde de voordracht, waardoor Maase voor de derde keer de Olympische strijd zal aangaan. In Sydney liep hij de marathon, in Athene de 10.000m en in Beijing zal hij wederom in de marathon van start gaan. Lornah Kiplagat heeft zich direct gekwalificeerd op de 10.000 meter door in Nijmegen op 27 juni een tijd te lopen van 31.04.04, waar een tijd van 31.22.14 de limiet was. Samen met haar nicht Hilda Kibet zal zij Nederland vertegenwoordigen op de Olympische 10km. Tienkamper Eugene Martineau heeft zich gekwalificeerd door tijdens een wedstrijd in het Duitse Ratingen eind juni op grootse wijze een totaal van 8233 punten te behalen. Met dit persoonlijk record, inclusief drie persoonlijke records op individuele nummers en één evenaring, verzekerde hij zich van een ticket naar Beijing. Martineau kan zich nu gaan voorbereiden op het tweede Olympische optreden uit zijn atletiekloopbaan. Zevenkampers Jolanda Keizer en Laurien Hoos hebben beiden vormbehoud getoond. Jolanda deed dat door 6105 punten te behalen op de Europa Cup te Hengelo eind juni. Laurien toonde vormbehoud door 5961 punten te behalen in Arles begin juni. Omdat beide atletes zich vorig jaar al genomineerd hadden, was de eis van minimaal 5800 punten voldoende om kwalificatie af te dwingen.

Beachvolleybal
Zowel het koppel Reinder Nummerdor en Richard Schuil als het koppel Bram Ronnes en Emiel Boersma zullen op in Beijing uitkomen in het beachvolleybaltoernooi. Bij de dames wordt het koppel Rebecca Kadijk en Merel Mooren ingeschreven. Nadat de genoemde koppels vorig jaar een nominatieprestatie neergezet hadden, was dit jaar een top 12-positie in een World Tour evenement voldoende om zich te kwalificeren. In totaal nemen 24 teams deel aan het mannentoernooi en 24 teams aan het vrouwentoernooi, waarbij maximaal twee teams uit één land worden toegelaten.

Kano
De Kano Bond heeft Robert Bouten voorgedragen voor kwalificatie. NOC*NSF heeft deze voordracht gehonoreerd. De kanoër, die uitkomt op de wildwater slalom, heeft zich gekwalificeerd door bij de World Cup in Praag vorig jaar 10e te worden en door zich bij hetzelfde toernooi dit jaar bij de beste 16 te plaatsen. Al jaren traint de geboren Brabander voor Beijing. Eerst op de Dommel, sinds vorig jaar bij Dutch Water Dreams in Zoetermeer, op de (Olympische) baan. Deze wildwaterbaan is een exacte kopie van het exemplaar dat bij de Olympische Spelen van 2004 in Athene werd gebruikt. De kunstmatige stroom in Beijing is dat ook. Op deze manier probeert Bouten zich, naast de reguliere wedstrijden en trainingssessies, optimaal voor te bereiden op zijn Olympische missie.
-----------------------

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem
Telefoon (026) 4834400
Telefax (026) 4821245


---- --