VSNU

Universiteiten blij met modern migratiebeleid

De universiteiten zijn enthousiast over het voorstel voor het moderne migratiebeleid van staatssecretaris Albayrak van Justitie. De regels voor de toelating van internationale studenten, onderzoekers, docenten en hun familieleden worden veel simpeler. Dit versterkt de internationale concurrentiepositie van de universiteiten en is bevorderend voor de Nederlandse kenniseconomie.

Eenvoudiger toelating
Met het moderne migratiebeleid wordt de toelating van buitenlandse medewerkers en studenten een stuk eenvoudiger. Zo worden de procedures voor het inreisvisum en verblijfsvergunning samengevoegd, waardoor veel minder administratieve handelingen nodig zijn. De universiteiten hopen wel dat ook in deze nieuwe geïntegreerde procedure de documenten binnen twee weken worden verstrekt, net zoals in de oude regeling.

Ruimere criteria
Positief is ook dat voortaan (onbezoldigde) gastdocenten onder de kennismigrantenregeling vallen. Gezinsleden krijgen hetzelfde visum ofwel verblijfsstatus, waardoor zij gebruik kunnen maken van dezelfde rechten (en plichten). Studenten krijgen een verblijfsvergunning voor de duur van de studie inclusief een voorbereidend jaar. Dit is een grote verbetering ten opzichte van de huidige situatie, waarin elk jaar een verlenging aangevraagd moet worden. Ook zijn de procedures bij wijziging van studie of werkgever veel eenvoudiger. Wel vinden de universiteiten het jammer dat buitenlandse studenten die maximaal 10 uur per week willen werken, een tewerkstellingsvergunning nodig houden. Voor werkgevers is dit veel moeite en naar verwachting zullen maar weinig internationale studenten er gebruik van kunnen maken.

Talentenregeling
De universiteiten staan positief tegenover de talentenregeling voor vreemdelingen die zijn afgestudeerd of gepromoveerd aan Nederlandse instellingen of aan geselecteerde buitenlandse topuniversiteiten. Zij krijgen de gelegenheid om in Nederland werk te zoeken. De talentenregeling is vernieuwend en Nederland onderscheidt zich ermee van andere landen.

Universiteiten als referenten
De nieuwe procedures gaan uit van een referentensystematiek. Dat houdt in dat universiteiten een deel van het werk van de IND op zich nemen. Hiermee hebben de universiteiten al goede ervaringen opgedaan in het kader van de Gedragscode Internationale Student en de huidige kennismigrantenregeling. De universiteiten staan garant voor voortzetting van deze systematiek in de nieuwe migratieregeling. Over de nadere invulling van de inlichtingenplicht aan de IND gaan de universiteiten graag het gesprek aan met het ministerie van Justitie.

Leges
Een minpunt blijven de hoge leges die Nederland heft in vergelijking tot omringende landen. Dit werkt demotiverend, met name voor studenten. Hierover worden in het beleidsvoorstel te weinig concrete toezeggingen gedaan. Zeker nu het veld als referent veel taken overneemt van de IND, zouden deze bedragen aanzienlijk lager moeten worden.

Op 27 juni 2008 is het kabinet met het voorstel akkoord gegaan en op 9 oktober spreekt de Tweede Kamer erover. De blauwdruk voor een modern migratiebeleid is hier te downloaden.