KLM

20080704

SCHIPHOL EN KLM STARTEN INNOVATIEVE PROEF MET ZELF BAGAGE INCHECKEN

Gezamenlijk persbericht Amsterdam Airport Schiphol & KLM

AMSTELVEEN/SCHIPHOL, 4 JULI 2008 - Vandaag starten Amsterdam Airport Schiphol en KLM een test met 'self-service baggage drop-off', waarbij reizigers zelf hun ruimbagage inchecken. De proef volgt op eerdere testen met een prototype en duurt naar verwachting ruim een half jaar.

De proef maakt onderdeel uit van een innovatief programma op de luchthaven Schiphol om het reisproces voor de passagier te vergemakkelijken en wachtrijen terug te dringen. Met de 'self service baggage drop-off' spelen KLM en Amsterdam Airport Schiphol in op de behoeften van de klant. Passagiers willen namelijk steeds meer zelf invloed uitoefenen op hun tijdsbesteding op de luchthaven.

Steeds meer passagiers checken al zelf in voor een vlucht bij een self-service kiosk of thuis via internet. Met deze proef wordt ook de volgende stap in het proces, het inchecken van de ruimbagage, geautomatiseerd. Bij een succesvolle afronding van de proef wordt self-service bagage-afgifte mogelijk op termijn een standaard onderdeel van het check-in proces op Schiphol. Ervaringen van passagiers worden hier nadrukkelijk in meegenomen.

De proefopstelling met de nieuwe apparatuur staat in Vertrekhal 2 bij balierij 12. Passagiers van KLM en partners, die in het bezit zijn van een instapkaart met één stuk bagage, kunnen deelnemen aan de proef. Zij plaatsen de koffer in het apparaat en voeren hun persoons- en vluchtgegevens in, waarna de afhandeling automatisch verloopt. Hostesses begeleiden namens KLM de passagiers bij het invoeren van hun gegevens.