Ingezonden persbericht


Den Haag, 4 juli 2008

Vragen van het lid Bouchibti (PvdA) aan de Minister van Jeugd en Gezin

inzake de problemen bij Bureau Jeugdzorg Amsterdam


1.

Hebt u kennis genomen van het BJ@@ Bulletin(1) waarmee Bureau jeugdzorg Amsterdam haar medewerkers informeert over de "turbulente tijden"?


2.

Klopt de stelling dat de feitelijke instroom van cliënten in Amsterdam in het eerste kwartaal nauwelijks gegroeid is terwijl er door Bureau Jeugdzorg Amsterdam wel een snellere groei werd verwacht? Met hoeveel procent viel de groei in Amsterdam lager uit dan verwacht?


3.

Klopt het dat ook andere Bureaus Jeugdzorg de groei van de vraag naar jeugdzorg verkeerd hebben ingeschat? Zo ja, wat zijn hiervan de gevolgen?


4.

Is er alleen bij Bureau Jeugdzorg Amsterdam sprake van een vacature stop of hebben ook andere bureaus jeugdzorg een vacature stop afgekondigd?


5.

Zo het zich laat aanzien kan er nu al vastgesteld worden dat de werklast van de individuele medewerkers op zal lopen in de loop van 2008. Welke gevolgen heeft dit voor de caseload van een gezinsvoogd?


6.

Op welke wijze wordt er voorkomen dat kinderen uit beeld verdwijnen omdat de werklast per werknemer flink toeneemt? Deelt u de mening dat ook Bureau Jeugdzorg Amsterdam de in het Deltaplan afgesproken caseload van 15 moet halen? Zo ja, op welke wijze gaat u stimuleren dat ook Bureau Jeugdzorg Amsterdam aan het einde van dit jaar aan deze norm voldoet?


7.

Op welke wijze wordt gegarandeerd dat het dagelijkse werk gewoon door gaat zonder dat de veiligheid van kinderen in gevaar komt nu het intern vervullen van vacatures door Bureau jeugdzorg Amsterdam zelf "inhoudelijk lastig" genoemd wordt? Welke rol ziet u hierbij voor u zelf?


8.

Heeft u kennis genomen van de brief van de heer Wiel Janssen die hij op 2 juli 2008 naar de medewerkers van Bureau Jeugdzorg stuurde(2)?


9.

Klopt het dat er 200 kinderen wachten op zorg door jeugdbescherming ondanks dat er meer personeel er tijdelijk teveel personeel is? Bent u bekend met de oorzaak hiervan? Zo ja, ziet u dit ook als een probleem van de instelling of bent u van mening dat dit probleem verder reikt en ziet u ook een rol voor u zelf? Kunt u uw antwoord toelichten?

(1) De digitale nieuwsbrief is als bijlage bijgevoegd.

(2) Brief van 2 juli 2008 (als bijlage bijgevoegd)