Gemeente Zwartewaterland


Zwartewaterland op koers nieuwe Wro

Nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening op 1 juli 2008 van kracht

Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening (nWro) in werking getreden. Met de nWro krijgt de gemeente steeds meer eigen verantwoordelijkheden waar eerder rijk en provincie een stevige vinger in de pap hadden. Dat vraagt om nieuwe wettelijke instrumenten en een andere manier van ruimtelijk beleid. De bestaande werkprocessen zijn aangepast op de nWro, net als alle geldende verordeningen, beleidsregels en beleidsnotas. Zwartewaterland ligt op koers voor het invoeren van de nWro.

Wijzigingen
De huidige Wet dateert uit 1965 en is de afgelopen 40 jaar regelmatig aangepast. Ook de rol van de overheid is sinds die tijd veranderd. Het belangrijkste ruimtelijke instrument, het bestemmingsplan, wordt in de nWro grondig gereviseerd. De proceduretijd is behoorlijk korter omdat er geen goedkeuring van de provincie meer nodig is. Dit betekent dat het plan direct na goedkeuring in werking treedt. Dit scheelt al snel 12 weken.

Digitalisering
Een belangrijke inhoudelijke wijziging is de digitalisering. Vanaf 1 juli 2009 worden de ruimtelijke plannen digitaal vastgesteld en zijn via www.zwartewaterland.nl toegankelijk voor iedereen.

Procedure bouwvergunning
De procedure van de aanvraag bouwvergunningen verandert niet onder de nieuwe Wro. Het bouwplan wordt 2 respectievelijk 6 weken ter inzage gelegd om iedereen de mogelijkheid te bieden om te reageren. Daarna beslist het gemeentebestuur of de bouwvergunning wordt afgegeven.

Hasselt, 4 juli 2008

Voor nadere informatie:
A. Landsman, communicatieadviseur, tel. 038 385 31 48