Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeente Barendrecht & Albrandswaard

Carnisselande/Portland winnaar Vinex-test AD

BARENDRECHT (vrijdag 4 juli 2008) ­ De wijk Carnisselande/Portland gelegen in de gemeenten Barendrecht en Albrandswaard heeft de Vinex-test van het Algemeen Dagblad gewonnen. Het AD besteedde het afgelopen jaar één keer per maand in de rubriek 'Wonen' aandacht aan een Vinex-locatie in en rond Rotterdam en in het Drechtstedengebied. In november 2007 was Carnisselande/Portland aan de beurt. Carnisselande/Portland scoorde in de test een 7,5 en behaalde daarmee de eerste plaats. De winnaar laat hiermee onder andere Kop van Zuid (Rotterdam), Volgerlanden (Hendrik-Ido-Ambacht) en Maaswijk (Spijkenisse) achter zich. Op vrijdag 4 juli werden de betrokken burgemeesters door het AD in het zonnetje gezet.

Veelgehoorde kritiek is dat Vinexwijken saai en monotoon zijn. De AD Rotterdams Dagblad Vinex-test toont aan dat dit beeld van nieuwbouwwijken achterhaald is. In de getoetste wijken is een grote verscheidenheid aan bouwstijlen en woningtypen te vinden. Ook wonen er tienduizenden tevreden mensen die vol lof vertellen over hun wijk.

Score Carnisselande/Portland
Vier vaste verslaggevers bezochten in totaal twaalf wijken, keken er eens goed rond en praatten er met bewoners. Het uiteindelijke eindcijfer wordt opgebouwd uit de afzonderlijke beoordeling van negen vaste wijkonderdelen. Daarnaast worden bonus- en minpunten uitgedeeld voor zaken die positief of negatief in het oog springen. De score van Carnisselande/Portland op een rijtje: Eerste indruk: 8
Groen: 7
Sport en spel: 7
Openbaar vervoer: 7
Toegangswegen: 7
Parkeren: 6,5
Winkels en horeca: 8
Zorg: 8
Onderwijs en kinderopvang: 8
Bonuspunten: +2, groot woonwarenhuis en natuur om de hoek Minpunten: -1, sluipverkeer

Vinex
Carnisselande/Portland is een zogenaamde Vinexlocatie. De naam Vinex staat voor Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra. In deze nota die in de jaren `90 door het ministerie van VROM is uitgebracht, werd een aantal gebieden in Nederland aangewezen die de woningbehoefte in Nederland moesten opvangen. Hierbij is bewust gekozen voor het ontwikkelen van grotere locaties in de nabijheid van grotere steden waar goed openbaar vervoer en andere voorzieningen mogelijk zijn. Met de vaststelling van dit soort locaties wil men voorkomen dat iedere gemeente langzaam uitgroeit, er overal mobiliteitsproblemen ontstaan en er te weinig groene ruimte overblijft. De opdracht voor Barendrecht en Albrandswaard was om gezamenlijk ongeveer 10.000 woningen te realiseren, waarvan er 2400 in Albrandswaard en ongeveer 7600 op Barendrechts terrein zouden moeten komen. Naar verwachting is de bouw van Carnisselande/Portland medio 2009 voltooid.

Noot voor de pers,