Stadsdeel Westerpark Amsterdam


Stadsdelen willen hondenbelasting schrappen

Persbericht
datum: 4 juli 2008

Het innen van de hondenbelasting in Amsterdam schiet ernstig tekort. Meer dan de helft van alle hondenbezitters in Amsterdam ontduikt de verplichte belasting. In plaats van meer controle op het dragen van de hondenpenning is het effectiever om de hondenbelasting af te schaffen en strenger toe te zien op het verplichte opruimen van hondenpoep.

Met dit voorstel wil een meerderheid van de stadsdelen een eind maken aan de administratieve rompslomp die het registreren van hondenbezitters en hun viervoeters met zich meebrengt. De portefeuillehouders die verantwoordelijk zijn voor de stedelijke leefomgeving schrijven in een brief aan het College van B&W dat de hondenbelasting door veel hondenbezitters wordt gebruikt als argument om de poep die hun beesten op straat en in parken achterlaten niet op te ruimen. Zij vragen het college om een principe-uitspraak over nut en wenselijkheid van de hondenpenning. De capaciteit die vrijkomt door het schrappen van de belasting kan effectiever worden ingezet door streng op te treden tegen vervuilers, zo stellen de portefeuillehouders.

De stadsdelen zien meer heil in een aanpak waarmee een gedragsverandering onder hondenbezitters op gang wordt gebracht, en overtreders van het opruimgebod stevig worden aangepakt. De portefeuillehouders vinden het onrechtvaardig dat een minderheid van de hondenbezitters de hondenbelasting betaalt, terwijl de ontduikers ervan vaak ongestraft hun dieren laten poepen in de openbare ruimte.

Het heffen van de hondenbelasting en de controle op de hondenpenning is de taak van de centrale stad. In 2006 bracht de hondenbelasting
1.756.000 euro op. Voor dit jaar begroot de dienst Belastingen Amsterdam de opbrengst op 1.673.000. Dit is de brutoopbrengst, omdat ook de kosten van inning en handhaving uit dit bedrag worden gefinancierd. De kosten die de stadsdelen maken om de hondenpoep op te ruimen bedragen een veelvoud van de jaarlijkse belastingafdrachten. De stadsdeelbestuurders, aangevoerd door Rolf Steenwinkel van Stadsdeel Westerpark en Werner Toonk van Stadsdeel Oud West, stellen voor dat zij voor de helft meedragen in de inkomstenderving die ontstaat als de hondenbelasting wordt geschrapt.