Ingezonden persbericht


Zomerse sculpturententoonstelling 'Armando in beeld' door heel Amersfoort

5 juli - 26 oktober 2008

Vrijdag 4 juli ligt in Amersfoort de focus op Armando. Tegelijk met de onthulling van 'Boot 2006' van Armando in Amersfoort-noord wordt het startsein gegeven voor 'Armando in Beeld', een beeldenroute met 16 sculpturen van Armando in de buitenruimte van Amersfoort. De route loopt van Kamp Amersfoort via De Rusthof en het centrum van Amersfoort tot aan 'Boot' in Amersfoort-noord.

De kunstenaar Armando woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog als jongen in Amersfoort. Vandaar uit maakte hij veel zwerftochten, met name naar het voor hem toen intrigerende Kamp Amersfoort. Zijn ervaringen uit die tijd keren in de vele kunstdisciplines die de kunstenaar beoefent terug als universele thema's. Er staan in Amersfoort diverse kunstwerken van Armando. 'De Ladder/Die Leiter' bij de invalsweg in Amersfoort-zuid is een bekend voorbeeld. Op 4 juli wordt in Amersfoort-noord 'Boot ' onthuld, een geschenk van Ontwikkelingsbedrijf Vathorst aan de stad Amersfoort. Tussen deze meer dan acht meter lange sculptuur en 'De Ladder' is een zomerse beeldenroute uitgezet die met de fiets gevolgd kan worden, of als wandelroute wat betreft het deel van de route in de binnenstad van Amersfoort.

De eerste bronzen van Armando dateren uit 1988. Vanaf die tijd ontstond snel achter elkaar een groot aantal beelden. De laatst gegoten sculptuur 'Fuss', sculptuur 137, is te zien in de beeldenroute (centrum stad). Armando gebruikt in zijn beelden motieven die historische voorstellingen of herinneringen oproepen die ver terug gaan in de geschiedenis, veel verder dan het bij hem zo bekende thema van de Tweede Wereldoorlog. Zijn beelden hebben een sterk elementair en archetypisch karakter: de arm, de vlag, het hoofd, het wiel, de ladder, de kelk, de urn. Ze wekken de indruk gevormd, gebutst en bewerkt te zijn door natuurlijke krachten van buitenaf, buiten de kunstenaar om. Wind, water en aarde lijken vrij spel te hebben gehad. Het is alsof de sculpturen zijn achtergebleven na een grote brand, aangespoeld zijn op het strand of opgegraven na eeuwenlang verblijf in de aarde.

De associaties en herinneringen die deze voorwerpen oproepen zijn herkenbaar uit onze cultuur en ons collectief geheugen. Door de beelden los te weken uit de museale context en in de openbare ruimte te plaatsen, zijn het geen geïsoleerde elementen maar maken ze opnieuw contact met die cultuur en dat collectief geheugen. Cultuur, kunst, architectuur en geschiedenis van de stad worden in de beeldenroute tot een geheel verweven.

Bij de route verschijnt een boekje 'Armando in Beeld' waarin de routebeschrijving en achtergrondinformatie is opgenomen. Met foto's van de beelden op locatie en diverse aanbiedingen van de horeca onderweg. Het boekje is in Amersfoort vanaf 4 juli (tijdens openingsuren van de diverse kassa's) voor ¤ 2,50 te verkrijgen bij de VVV op het Stationsplein, bij Theater de Lieve Vrouw, bij het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie in park Schothorst en bij het Informatiecentrum Vathorst.

Aan Armando in Beeld is de fotowedstrijd 'Een Beeld van een Beeld' verbonden. Een fotowedstrijd voor jong en oud met 10 prijswinnaars. Hun 10 foto's worden vergroot en gedurende 10 weken tentoongesteld in het Rietveldpaviljoen na eind oktober. Informatie op www.armandomuseum.nl . In december 2008 is het 10 jaar geleden dat het Armando Museum aan de Langegracht in Amersfoort werd geopend. Een grote brand in oktober 2007 verwoestte De Elleboogkerk, met daarin het museum. De verwachting is dat museum en kerk heropend kunnen worden in 2010.

Armando Museum - Museum Flehite - De Zonnehof maken deel uit van de stichting Amersfoort in C. KadE (Kunst aan de Eem) opent in 2009.

Het Armando Genootschap en de Stichting Ondersteuning Armando Museum zijn via het secretariaat van het Armando Museum te bereiken.

Die Kirche 28-3-05

'Armando - Landschap van herinneringen'
Van 5 april tot en met 12 oktober
Armando Museum op locatie in het Mondriaanhuis
'Landschap van Herinneringen', tot 1 juli in combinatie met projecten voor basisscholen. Daarna is de kleine tentoonstelling in zijn pure vorm te zien. www.mondriaanhuis.nl Mondriaanhuis, Kortegracht 11, 3811 KG Amersfoort.



Ingezonden persbericht