Kosmopolis: Finale Haagse StadsTori's in theater Diligentia


8 finalisten strijden om de titel beste verteller

DEN HAAG, 20080623 -- Na vijf succesvolle StadsTori's in de verschillende Haagse wijken - Regentes, Laakkwartier, Transvaal, Zuiderpark en Vogelwijk - zijn uit ruim 50 deelnemers de acht beste verhalenvertellers gekozen. Met de serie StadsTori's biedt Kosmopolis Den Haag de Haagse bewoners een podium om hun mooiste persoonlijke verhaal te vertellen.

De acht finalisten - Dick Keulemans, Berenike van Manen, Nel Lausberg, Olivier van Nooten, Nora Akachar, Jaap de Boer, Jim Keulemans en Chantal Vanenburg - zullen op vrijdag 04 juli in theater Diligentia strijden om de titel beste StadsTori-verteller 2008.

Karel de Rooy (bekend als Mini van Mini & Maxi) en juryvoorzitter van alle wijkedities, heeft de vertellers vooraf enkele kneepjes van het vak geleerd: hoe vertel je een verhaal het mooist, het grappigst, het spannendst of het meest ontroerend? Welke StadsTori zal ons het meest raken?

Juryleden Gerda Havertong, Hans Sahar, Helga Ruebsamen en wethouder Jetta Klijnsma beslissen wie de reischeque t.w.v. ¤ 1000,- en de kans op eeuwige roem verdient. Presentatie van deze avond is in handen van theatermaker en cabaretier Amar El-Ajjouri.De Curaçaose zangeres Izaline Calister treedt deze avond op en zal de mooiste verhalen zingen uit haar geboorteland.

Wie de straattaal goed kent, weet dat `tori', het Surinaamse woord voor `verhaal', een ingeburgerde term is. Hagenaars hebben tijdens de StadsTori's-middagen hun kans gegrepen om hun persoonlijke verhaal te vertellen. De vertellers in de wijkedities varieerden in de leeftijd van 21 tot 74 jaar, met een brede diversiteit aan etnische achtergronden. Dit leverde een scala aan prachtverhalen op die het de jury elke keer weer moeilijk maakten om te kiezen welk verhaal naar de finale mocht. De jury bestond uit voorzitter Karel de Rooy, een scholier/ student uit de wijk en diverse professionals die door hun vak indirect verhalen delen met mensen uit hun omgeving: kappers, opbouwwerkers, schoonheidsspecialisten en theaterpersoneel. De middagen werden door diverse artiesten en prominenten opgeluisterd. Zo verrasten Rabin Baldewsingh (wethouder Burgerschap) en ereburger Johan Chandoe ons met hun verhaal en traden o.a. Denise Jannah, Jolanda Boejarat, Winston Scholsberg, Basily Boys, Monica Triga en Steve Mariat op.

Finale Haagse StadsTori's
Theater Diligentia, , Lange Voorhout 5, Den Haag
Toegang ¤ 5,-. Reserveren via 0900 4104104.





Kosmopolis Den Haag