Ernstige dierenasiel-problematiek in Orzechowce, Polen


ORZECHOWCE-POLEN, 20080704 -- Meer dan 200 honden en 30 katten zijn begin dit jaar in de meest erbarmelijke omstandigheden aangetroffen in het gemeentelijke dierenasiel van Orzechowce, Polen. Dit asiel staat te boek als vernietigingskamp voor dieren. Door grote armoede en desinteresse is de situatie dramatisch en ontstellend. De dieren hebben vreselijke honger en zijn ziek. Volwassen honden eten pups op en de honden en katten zitten in hokken samen met ratten.

Orzechowce ligt in de provincie Podkarpackie (Subkarpaten) op zo'n 370 kilometer ten zuidoosten van Warschau. De plaats ligt vlakbij de grens met Oekraïne, in een afgelegen gebied en is slecht bereikbaar. Vooral 's winters is de situatie hier erbarmelijk, niet zelden daalt de temperatuur tot -25°C. In dit gedeelte van Polen heerst grote armoede. Voor de dieren blijft er dan ook weinig geld over. Het "dierenasiel" van Orzechowce krijgt per maand ongeveer ¤ 0.86 cent per dier! De omstandigheden zijn afschuwelijk. Poolse vrijwilligers proberen te helpen, maar dit is bijna onmogelijk. Reuen en teven zitten bij elkaar. Veel honden zijn doodziek. Zij lijden en krijgen botten te eten waar de wormen en maden al overheen lopen. Het wemelt er van de ratten. Door het "voedsel" wat ze krijgen worden veel honden ziek en sterven een verschrikkelijke dood. Vooral de kleine hondjes hebben het zeer zwaar. Niet zelden doen de volwassen dieren zich tegoed aan de puppies. De honden zitten in oude, gammele hokken. Ze hebben geen dekens, geen mand in de strenge winterkou en praktisch geen enkele hond heeft de kans om te overleven. Ze staan centimeters in de sneeuw of modder, het "voer" (afval, bedorven brood, botten ) wordt tussen de vele uitwerpselen gegooid. De katten zitten in een niet betere omstandigheid. Hun ruimte is een vreselijk donkere, koude kelder, erg vochtig en de muren zijn zwart van de schimmel.


Vrijwilligers en dierenliefhebbers vanuit het hele land hebben honderden brieven aan de lokale overheid, televisie en kranten gestuurd. Inmiddels is deze onhoudbare situatie in heel Polen tot de mensen doorgedrongen. Van alle kanten heeft men geschokt gereageerd. De lokale overheid staat daardoor onder enorme druk. De burgemeester van Przemysl heeft besloten dat de verantwoordelijke stichting op staande voet is ontslagen en voor de rechter wordt gedaagd. Het asiel is inmiddels overgedragen aan de gemeente van Przemysl.

Stichting Dierenhulp zonder Grenzen (DZG) wil op haar beurt deze problematiek in Nederland onder de aandacht brengen en structureel hulp bieden. Elementaire zaken zoals voer, onderdak, manden, dekens, medische verzorging ontbreekt. Vooral goed voer is belangrijk, en bestrijding van parasieten staat hoog op de lijst. De eerste transporten zijn achter de rug waarbij er hondenvoer, manden, dekens, ontwormingsmiddelen e.d. zijn afgeleverd. Het plan is om op korte termijn de pups, reuen en teven apart te zetten. Om dit te bewerkstelligen zal er naar eenvoudige en praktische oplossingen gezocht worden, zoals het plaatsen van tussenschotten.

DZG wil dat er ter plekke ook structurele hulp op lange termijn komt en dat er een nieuwe betrouwbare staf wordt aangesteld. Op het ogenblik krijgen de dieren maar 1 keer per week eten, omdat de vrijwilligers te ver weg wonen. Er moet dus een locatie gevonden worden waar vrijwilligers in de buurt wonen zodat zij elke dag voor de dieren kunnen zorgen. Ook een goede medische verzorging is van groot belang. Om te beginnen zal er dus eerst een eenvoudige kliniek worden neergezet. Verder zal DZG Nederlandse dierenartsen gaan benaderen die hun tijd hieraan willen geven. Tevens zal een castratie- en sterilisatieproject op worden gezet.

Dierenhulp zonder Grenzen heeft professionele ervaring met het helpen van dierenorganisaties in het buitenland, zoals het project in Sesimbra, Portugal. In Sesimbra is er in de afgelopen 2 jaar hard gewerkt aan de opbouw van een terrein waar inmiddels al 227 honden worden opgevangen en verzorgd.
Met behulp van DZG zijn hier kennels neergezet. In samenwerking met de gemeente en de organisatie te Sesimbra wordt er een opvangcentrum gebouwd. De bouw van het opvangcentrum neemt de gemeente voor haar rekening. DZG en de organisatie te Sesimbra zullen het interieur verzorgen. Tevens zijn er plannen om een kliniek te bouwen. Lokale dierenartsen hebben namelijk aangegeven niet meer te willen helpen, aangezien de rekeningen te hoog zijn opgelopen en er geen geld is om ze te betalen.
Langzamerhand lijkt het er op dat een gedeelte van de lokale bevolking gaat beseffen dat een dier geen ding is, die je zomaar ergens op straat of in de duinen kan dumpen. In de eerste paar maanden van dit jaar zijn dan ook 190 honden en katten naar het opvangterrein gebracht. De verandering in de omgang met dieren is een zeer goede ontwikkeling, echter levert momenteel ernstige logistieke problemen op, want er is simpelweg geen plaats meer. Er wordt hard nagedacht om het terrein verder uit te breiden.

Kortom, DZG is dringend op zoek naar sponsors om onze projecten te kunnen financieren en dierenartsen om lokaal de nodige hulp te kunnen bieden. Tevens is er een vacaturebank in het leven geroepen om vrijwilligers te zoeken voor diverse functies binnen DZG. Voor meer informatie www.dierenhulpzondergrenzen.com.





Dierenhulp zonder Grenzen